Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα drones αλλάζουν τα δεδομένα στις πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή

tags :
Τα drones αλλάζουν τα δεδομένα στις πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή
Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (drones) έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη και οι αντάρτες διεξάγουν πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (drones) έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη και οι αντάρτες διεξάγουν πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Η εκτεταμένη διάδοση αυτών των όπλων, σε συνδυασμό με το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν και το δυναμικό τους να αλλάξουν τη λογική της κλιμάκωσης μεταξύ των κρατών, μπορεί να προκαλέσει σημαντική διακρατική σύγκρουση.
Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σταματήσουν την εξάπλωση των drones ακολουθώντας μια περιορισμένη πολιτική εξαγωγών.
Ωστόσο, τα κράτη της Μέσης Ανατολής ανταποκρίθηκαν είτε με την εγχώρια βιομηχανία τους (Ισραήλ, Τουρκία και Ιράν) είτε με την εισαγωγή τους (Ιορδανία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ).  Τον Νοέμβριο του 2019 ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, προειδοποίησε ότι η Κίνα άρχισε να εξάγει drones.
Περαιτέρω, η μείωση του κόστους των εμπορικών droens, σε συνδυασμό με κάποια εφευρετικότητα του DIY, σήμαινε ότι ομάδες όπως το ISIS και οι αντάρτες Houthis μπόρεσαν να υποστηρίξουν  εναέριες επιθέσεις, μια ικανότητα που οι ομάδες ανταρτών δεν είχαν στο παρελθόν.
Το ISIS φέρεται να χρησιμοποιεί τα drones ελαφρά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και ως αεροσκάφη αναγνώρισης για να συμβάλλουν στον συντονισμό των καταστροφικών επιθέσεων αυτοκτονίας, ενώ οι Houthis (με την βοήθεια του Ιράν) χρησιμοποίησε σαν αεροσκάφη ως αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED) για στοχευμένες αποστολές.
Το Κέντρο για τη Μελέτη του Drone διαπίστωσε πρόσφατα ότι ο αριθμός των συστημάτων που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν από UASs έχει αυξηθεί από μόλις 10 το 2015 σε 235 μέχρι το 2018.) Δεδομένου ότι πολύ λίγες περιοχές έχουν τέτοια στρατηγική σημασία στη Μέση Ανατολή (υπενθυμίζοντας τον αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου), αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για την καταστροφή  βασικών εθνικών υποδομών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Πιθανότητα κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Αμέσως μετά την επίθεση του Aramco, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία ότι οι εντάσεις θα αυξανόταν και θα κατηγόρησε το Ιράν ότι «αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».
Το 2015, μια μάχη με τίτλο «Παιχνίδι των Drones» που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των drones είχε ως αποτέλεσμα τη «μείωση του κατώτατου ορίου για στρατιωτική δράση σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή ο αντιληπτός κίνδυνος ήταν χαμηλότερος».
Ακόμη και καθώς οι πρόοδοι στην τεχνολογία επιτήρησης σημαίνει ότι τα drones μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα από το πεδίο της μάχης, εισάγοντας μια νέα «ομίχλη του πολέμου».
Αυτή η ασάφεια, που αντικατοπτρίζεται στην αρχική απόφαση του Προέδρου Trump να ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον του Ιράν, τις οποίες ακύρωσε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης