Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοιχτά χαρτιά στον Erdogan - Αύριο 4/12 η συνάντηση στο Λονδίνο - Δεν αποκλείει συνεκμετάλλευση, η κυβέρνηση

tags :
Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοιχτά χαρτιά στον Erdogan - Αύριο 4/12 η συνάντηση στο Λονδίνο - Δεν αποκλείει συνεκμετάλλευση, η κυβέρνηση
Tη συνάντηση Erdogan - Μητσοτάκη στο Λονδίνο επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου
(upd5) Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση θα έχουν αύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ (3 – 4/12), ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan,  την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας κατόπιν των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Τη συνάντηση, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επιβεβαίωσε και το Μέγαρο Μαξίμου και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να δρομολογηθεί μια νέα μορφή σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και συνθηκών καλής γειτονίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.
Μιλώντας σε συνεργάτες του ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στη συνάντηση του με τον Erdogan θα μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά.
«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά.
Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» φέρεται να υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τη συνάντηση στο Λονδίνο είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρηση του για το Λονδίνο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε αναφέρει ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Ελλάδα κάνει τα δικά της βήματα.
Και εμείς τα δικά μας.
Θα του πω τις θέσεις μας.
Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει.
Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Erdogan, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο δεν μας επηρεάζουν».

Παράθυρο για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία.
«Είμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες.
Επομένως πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής ότι η Τουρκία σταματάει τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σε ερώτηση για τις θέσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και τη συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, ζητά τη στήριξη των εταίρων της Ελλάδας και «επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε χθες τα πολιτικά κόμματα για το θέμα με τη Λιβύη.
«Κάθε φορά η κυβέρνηση θα εξετάζει το επίπεδο ενημέρωσης που απαιτείται για το θέμα, καθώς το θέμα είναι εθνικό και απαιτείται η στήριξη όλων των κομμάτων» είπε και συμπλήρωσε ότι «η τοποθέτηση της ΕΕ χθες ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων».
Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».
Όσον αφορά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μας απασχόλησαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και οι ευρύτερες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς αυτά θα ξανασυζητηθούν.
Δεν έχουν τεθεί άλλα θέματα στην ατζέντα».

Η στρατηγική της Αθήνας

Τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να θέσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος προανηγγειλε και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της.
Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», ανέφερε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτακης.
Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση και επισημαίνει, ότι οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση τονίζει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο -  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, τα οποία, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.
Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.  
Επίσης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ. υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο (1.12) και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις καθώς και ότι στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο Πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει  άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Κοινό συμφέρον Ελλάδα και ΗΠΑ να παραμείνει η Τουρκία δεμένη στη Δύση

Την θέση ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ η Τουρκία να παραμείνει δεμένη με τη Δύση διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση.
Δεμένη με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις.
Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο» υπογράμμισε ο Pyatt, αναφέροντας πως κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
«Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος στάθηκε και στην πρόσκληση του κ.Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τις 7 Ιανουαρίου.
«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αλλά και για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ» τόνισε ο Pyatt.

ΣΥΡΙΖΑ: Με ποια στρατηγική προσέρχεται ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Erdogan; - Τα 3 ερωτήματα

Το ερώτημα με ποια στρατηγική προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου».
Οι εξελίξεις μετά από αυτή τη συνάντηση δυστυχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση.
Το τελευταίο δίμηνο:
- Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.
- Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και παραβατική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας.
- Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, προχωρώντας στην παντελώς ανυπόστατη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.
Σήμερα μαθαίνουμε δια στόματος Ερντογάν πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τρία ερωτήματα:
1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ;
2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;
3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος;
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλωματικός πόλεμος

Η συνάντηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας ύστερα από τις συνεχιζόμενες και ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία αφού αξίωσε περιοχές δυτικά της Ρόδου καταθέτοντας  σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και αφού υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα και επιδιώξεις ενώ το ζήτημα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν "εμπόλεμη" και όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα επιμένει, αναφέροντας ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο» και επαλαμβάνοντας - και επίσημα πλέον - την θέση πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E  αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Image

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας


Την θέση ότι δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα το διμερές μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη διατυπώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται  στη λάθος πλευρά του Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Το μήνυμα της Κομισιόν

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγή απειλών και δράσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνική επίλυση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή τις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρέπει να αποφύγει τις απειλές ή τις δράσεις που θα έθιγαν τις σχέσεις αυτές και την ειρηνική επίλυση διαφορών, όποιες και αν είναι αυτές» αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Μπορώ να ανακαλέσω την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου, με την οποία καλούσε την Τουρκία να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Celik (Τουρκία): Σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη -  Η Ελλάδα θέλει μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της

Από την πλευρά του ο O. Celik, εκπρόσωπος Τύπου του AKP σε χθεσινές του δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, αναφέρθηκε στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και απάντησε στην Κομισιόν που έκανε λόγο για «σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου».
«Το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες.
Δεν θα κάνουμε πίσω.
Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Celik, ο οποίος έβαλε και κατά της Αιγύπτου.
«Η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν.
Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της.
Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση» τόνισε ο Celik.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης