Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,76% και τις 23.141,55 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,76% και τις 23.141,55 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,04% στις 26.295 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (14/11) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,76% στις 23.141,55 μονάδες, με τις μετοχές των Rakuten και FamilyMart να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -5,76% και -2,74%, ενώ αντίθετα οι μετοχή της SoftBank ενισχύθηκε κατά +0,28%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,79% στις 2.139,23 μονάδες, καθώς η μετοχή της Kia Motors έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,64%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +0,55% στις 6.735,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,04% στις 26.295 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της AAC ενισχύθηκε κατά +3,71%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted υποχώρησε κατά -0,15% στις 11.450,42 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,16% στις 2.909,87 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,61% και τις 9.746,56 μονάδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείε και την Κίνα έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω της διστακτικότητας του Πεκίνου να συμφωνήσει σε συγκεκριμένο όγκο αγοράς αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει γεωργικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ, ενώ στον «αέρα» παραμένει το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των δασμών.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική επιβάδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρέασαν για ακόμα ένα τρίμηνο την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν οριακή άνοδο σε ετήσια βάση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στο 10% έναντι 8% προηγουμένως.
Επιβράδυνση κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα για τον Οκτώβριο του 2019 σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +4,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, έναντι ετήσιας πτώσης +5,8% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +5,4%.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +7,2% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου +7,8% τον Σεπτέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο +7,8%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,2% σε ετήσια βάση για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, καταγράφοντας επίσης επιβράδυσνη σε σχέση με το +5,4% που είχε σημειωθεί το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από την απροσδόκητη πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,74 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,68% στα 57,51 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 500 χιλ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος των αποθεμάτων κατά 1,65 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, δήλωσε χθες ότι τα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ισχυρά, ενώ εξέφρασε την αισιδοξία του ότι οι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία.
«Μία εμπορική συμφωνία θα απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Barkindo, διευκρινίζοντας ότι είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ το επόμενο έτος.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα συναντηθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν μετά τον Μάρτιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης