Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκαθίσταται η τάξη για τα τραπεζικά στελέχη στον ποινικό κώδικα – Ολοκληρώνεται ένας φαύλος κύκλος δαιμονοποίησης

Αποκαθίσταται η τάξη για τα τραπεζικά στελέχη στον ποινικό κώδικα – Ολοκληρώνεται ένας φαύλος κύκλος δαιμονοποίησης
Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα δαιμονοποιήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη αλλά στην πράξη γνωρίζει το δικαστικό σύστημα ότι όλα αυτά ήταν πολιτικό show
Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ένα σημαντικό και ξεκάθαρα θετικό βήμα σημειώθηκε στον ποινικό κώδικα με επίκεντρο τους τραπεζίτες.
Μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν κρίσιμες διατάξεις όπως η δίωξη για κακουργηματική απιστία κατά τραπεζικών στελεχών μόνο μετά από έγκληση.
Για την τροπολογία που αφορούσε την δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 154 και κατά 95.
Ποια είναι η νέα παράμετρος που θέτει ο νέος ποινικός κώδικας;
Δεν μπορεί να ασκούνται διώξεις κατά τραπεζικών στελεχών κάτι που βίωσε το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, εάν δεν αποδεικνύεται η ζημία από το νομικό πρόσωπο.
Εάν η τράπεζα δεν εξακριβώνει ζημία, τότε δεν υφίσταται το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
Όπως απέδειξε η περίπτωση των στελεχών της Alpha bank όπου είχαν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη για τα δάνεια στον ΔΟΛ, αθωώθηκαν και ήταν μια απόδειξη ότι δεν μπορεί να κατηγορείται ένας τραπεζίτης επειδή έδωσε ένα δάνειο… και εν συνεχεία ο δανειολήπτης ήταν ασυνεπής και μετατράπηκε σε προβληματικό δάνειο.
Οι τροπολογίες στον νέο ποινικό κώδικα έρχονται να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα ζητήματα και υιοθετεί νόμους που ήδη ισχύουν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα δαιμονοποιήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη αλλά στην πράξη γνωρίζει το δικαστικό σύστημα ότι όλα αυτά ήταν πολιτικό show προηγούμενων ή εμμονές θεσμικών παραγόντων.
Με τον νέο ποινικό κώδικα οι τραπεζίτες απελευθερώνονται από τα δεσμά του παρελθόντος και ουσιαστικά μπορούν να ασκούν το λειτούργημα τους.
Όπως ορθά διαχωρίστηκε άλλο η απιστία για ένα δάνειο που χορηγήθηκε και άλλο η υπεξαίρεση.
Όλοι οι τραπεζίτες παραπέμπονταν για απιστία και ουδέποτε αποδείχθηκε το αδίκημα αυτό, ωστόσο διασύρονταν στα δικαστήρια μέχρι ότου να αποδείξουν την αθωότητα τους.
Πλέον για ζητήματα απιστίας θα πρέπει το νομικό πρόσωπο η τράπεζα δηλαδή εν προκειμένω να εξακριβώνει πραγματική ζημία.
Είναι μια θετική εξέλιξη για όλα τα τραπεζικά στελέχη ο νέος ποινικός κώδικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης