Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Lagarde θα διοικήσει την ΕΚΤ… πολιτικά, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία της – Δεν μπορεί να αντέξει αλλιώς την πίεση

tags :
Politico: Η Lagarde θα διοικήσει την ΕΚΤ… πολιτικά, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία της – Δεν μπορεί να αντέξει αλλιώς την πίεση
"Τα πιο τρελά όνειρα των γαλλικών ελίτ είναι να μειώσουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών", δήλωσε ο Johan Van Overtveldt, πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου
Ο καθένας αναμένει από την Christine Lagarde να γίνει... πολιτικός ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - αλλά θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Politico, τονίζοντας ότι η Lagarde αναμένεται από τους αναλυτές για να προωθήσει πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα πιέσει τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας δαπανώντας περισσότερα.
Επίσης, αναμένεται να πιέσει τις κυβερνήσεις να επιδιορθώσουν εσωτερικές διαμάχες για τις δικές τους πρωτοβουλίες τόνωσης της κεφαλαιαγοράς: αγορές ομολόγων και αρνητικά επιτόκια.
Αυτό θα ωθήσει την ΕΚΤ στη σφαίρα που πάντα προσπάθησε να αποφύγει: την πολιτική.
Οι αμφισβητίες λένε ότι εάν η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχωρήσει πολύ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ιερή απαλλαγή της ΕΚΤ από την πολιτική πίεση.
"Τα πιο τρελά όνειρα των γαλλικών ελίτ είναι να μειώσουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Johan Van Overtveldt, πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου και τώρα συντηρητικός βουλευτής.
"Κάποιος σαν το Lagarde είναι μέρος της γαλλικής ελίτ", πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση του Van Overtveldt έρχεται καθώς η Lagarde αναλαμβάνει καθήκοντα στη Φρανκφούρτη σήμερα, 4 Νοεμβρίου 2019, ξεκινώντας την οκταετή θητεία ως διάδοχος του Mario Draghi.
Χωρίς ανεξαρτησία, οι προσπάθειες της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερές τις τιμές και εξασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσαν να χάσουν την αξιοπιστία τους και να αφήσουν την οικονομία της ευρωζώνης στο έλεος της ανησυχίας της αγοράς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υπογράμμισε το θέμα την περασμένη Δευτέρα στο αποχαιρετιστήριο του Draghi, με την Lagarde να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
"Η ανεξαρτησία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη από την κεντρική τράπεζα του πρωταρχικού στόχου της, δηλαδή τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών", ανέφερε η Merkel.
"Ως εγγυητής της σταθερότητας των τιμών, αυτό είναι πράγματι το μόνο πράγμα που θα εξασφαλίσει την αποδοχή των πολιτών", πρόσθεσε.
Η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G + Economics, δήλωσε ότι ο βασικός ρόλος του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ θα είναι η «επίτευξη συναίνεσης» εντός της ευρωζώνης για να ξεπεραστεί ο αυξανόμενος διαχωρισμός των κεφαλαίων από τις πολιτικές τόνωσης της ΕΚΤ.
"Ο Lagarde είναι το σωστό πρόσωπο, ίσως το μόνο πρόσωπο, που θα μπει μπροστά", δήλωσε η Lena Komileva.
Η πράξη εξισορρόπησης του νέου προέδρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη νομισματική ένωση.
Η προεδρία του Draghi αντιμετώπισε τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τον υποτονικό πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, ο Draghi διαμόρφωσε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και ξεκίνησε μια νομισματική πολιτική εύκολου χρήματος, με ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι πρωτοβουλίες αυτές όμως δίχασαν το διοικητικό συμβούλιο των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, οι οποίοι από κοινού αποφασίζουν για τη νομισματική πολιτική για την ένωση των 19 χωρών.
Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί διοικητές ήταν ιδιαίτερα εχθρικοί απέναντι στις πρωτοβουλίες του Draghi, ιδίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,7 τρισ. ευρώ.
Κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, δεν έχουν κάνει τίποτα για να στηρίξουν την οικονομία με φορολογική πολιτική και πολιτική δαπανών.
"Η νομισματική πολιτική μπορεί ακόμα να επιτύχει τον στόχο της, αλλά μπορεί να το κάνει πιο γρήγορα και με λιγότερες παρενέργειες αν οι δημοσιονομικές πολιτικές ευθυγραμμιστούν με αυτήν", ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Draghi.
Μεγάλες οικονομίες ήταν απρόθυμες να επενδύσουν.
Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, για παράδειγμα, έμειναν στα πλεονάσματά τους και υπερασπίστηκαν την επιδίωξη ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία επιδίωξε δαπανηρές πρωτοβουλίες, όπως ένα βασικό εισόδημα για τους φτωχούς, παρά το γεγονός ότι έχει ένα όγκο χρέους περίπου 138%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.
Η Lagarde θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νέα πλατφόρμα της ΕΚΤ για να πιέσει τις χώρες από τις μη συνεργάσιμες πολιτικές τους και να το πράξει «πιο ανοιχτά και σαφώς στη δημόσια συζήτηση», δήλωσε ο Jonás Fernández, ισπανός ευρωβουλευτής.
"Είναι η πολιτική εξειδίκευση που θα απαιτηθεί για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της συναίνεσης σε μια εποχή έντονων διαμαρτυριών", έγραψε η Guntram Wolf, διευθυντής του Bruegel.
Η άσκηση πίεσης από την Lagarde φαίνεται να έχει αρχίσει ήδη, καταλήγει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης