Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν

tags :
Μεξικό: Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν
Μεξικό: Στελέχη των ειδικών δυνάμεων άρχισαν να περιπολούν στην πόλη Κουλιακάν, μετά το χάος που προκάλεσε η δράση κακοποιών του καρτέλ Σιναλόα
Στελέχη των ειδικών δυνάμεων άρχισαν να περιπολούν στην πόλη Κουλιακάν, μετά το χάος που προκάλεσε η δράση κακοποιών του καρτέλ Σιναλόα, η οποία ανάγκασε τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο έναν γιο του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Joaquín Archivaldo Guzmán Loera «El Chapo», ενώ η κυβέρνηση εξασφάλισε επίσης την υπόσχεση της Ουάσινγκτον ότι θα εντείνει την προσπάθεια να ανακοπεί η ροή όπλων προς τις συμμορίες από τις ΗΠΑ.
Πάνω από 400 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν το Σαββατοκύριακο, μερικά εικοσιτετράωρα αφότου οι κακοποιοί του καρτέλ Σιναλόα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες συνοικίες την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Ο.  Guzmán.
«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες, αυτή είναι η αποστολή μας», εξήγησε ο στρατηγός Karigio  de Vigiar, ο οποίος επιθεώρησε μονάδες του στρατού που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για τα ΜΜΕ. «Θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια», πρόσθεσε.
Οχήματα του στρατού εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα οργώνουν τους δρόμους της στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, αλλά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι βαρόνοι των ναρκωτικών ισχυροποιήθηκαν μετά το χάος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο στρατός και η αστυνομία εμφανίστηκαν να υποχωρούν.
Ο C. Castaneda, επικεφαλής της διεύθυνσης δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Σιναλόα, είπε σε τηλεοπτικό παρουσιαστή ότι συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος L. Obrador επιμένει ότι η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο O. Guzman ήταν σωστή και έσωσε ζωές αφού οι εκτελεστές των καρτέλ έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία κινούνταν.
Σε βίντεο των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, sicarios των καρτέλ εικονίζονται να ρίχνουν με πενηντάρια τουφέκια και τουλάχιστον ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με βαρύ πολυβόλο, οπλισμό που δεν είναι διαθέσιμος, τουλάχιστον νόμιμα, στο Μεξικό.
Η μείωση του αριθμού των ανθρωποκτονιών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο έδωσε μια ανάσα στον πρόεδρο L. Obrador, ο οποίος εφαρμόζει μια ευρεία στρατηγική με στόχο τη μείωση του επιπέδου της βίας που όμως επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης