Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Σταματήστε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και απομακρύνετε τις δυνάμεις σας από τη Συρία

Μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Σταματήστε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και απομακρύνετε τις δυνάμεις σας από τη Συρία
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θέλουν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της τουρκικής εισβολής στη ΒΑ Συρία
Να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία ζητά από την Τουρκία η ΕΕ στον απόηχο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της Τουρκίας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» επισημαίνει το κείμενο, στο οποίο οι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».
Πάντως κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το Brexit, δεδομένης και της συμφωνίας που υπήρξε με τη βρετανική κυβέρνηση
Σημειώνεται ότι μετά την τουρκική εισβολή, οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να αναστείλουν τις νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, μια άνευ προηγουμένου κίνηση εναντίον της συμμαχίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση των Βρυξελλών για να στείλουν ένα σκληρό διπλωματικό μήνυμα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte μίλησε στον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan για περισσότερο από μία ώρα πριν πετάξει στις Βρυξέλλες, προτρέποντάς τον να σταμτήσει την επίθεση που επιδεινώνει την κατάσταση στην ήδη πολύπαθη Συρία.
«Επανέλαβα τη σταθερή έκκληση της Ιταλίας να αναστείλει η Τουρκία αυτήν την στρατιωτική πρωτοβουλία, ζήτησα από τον Ερντογάν να αποσύρει στρατεύματα στο τουρκικό έδαφος», δήλωσε ο κ. Conte.
«Αυτή η πρωτοβουλία κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω ένα έδαφος και μια κοινότητα που έχουν ήδη πληγεί έντονα», τόνισε.
Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής πιέσει με την επίθεσή της, ενώ ο συριακός στρατός που υποστηρίζεται από τη Ρωσία έχει μεταφερθεί σε στρατηγικές περιοχές που εγκαταλείφθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την απόφαση του προέδρου Trump.
Η μονομερής επίθεση έχει εξαγριώσει την Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ που φοβούνται την επιστροφή του ισλαμικού κράτους στην περιοχή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι επιστρέφουν στην Ευρώπη όλοι οι ισλαμιστές μαχητές του ISIS.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας B. Borisov δήλωσε ότι παρόλο που η Τουρκία ήταν επίσημη υποψήφια χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ και φιλοξένησε περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση.
«Τους υποστηρίξαμε σε οτιδήποτε άλλο, επειδή είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ, είμαστε γείτονες και μας προστατεύουν από τις εισροές των μεταναστών. Αλλά για τον πόλεμο, δεν μπορούν να περιμένουν την υποστήριξή μας», υπογράμμισε.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στρατιωτικό ρόλο στη Συρία, υποστηρίζει ότι η απόφαση του Trump να αποσύρει στρατεύματα επέτρεψε στον Assad και στους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του να ανακτήσουν έδαφος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι ελπίζει για μια ενιαία θέση ηγετών της ΕΕ κατά της επίθεσης και υποστήριξης της Τουρκίας για να υποστηρίξει την απαγόρευση που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για την πώληση όπλων και πυρομαχικών στην Άγκυρα, αν και δεν ήταν πλήρες εμπάργκο όπλων.
Ο Macron θεωρεί ότι η επίθεση προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε πετρελαιοφόρα και πυρομαχικά αξίας 45 εκατ. ευρώ (50 εκατ. δολ.) στην Τουρκία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικής της ΕΕ Eurostat, με την Ιταλία , ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Οι πωλήσεις αεροσκαφών στην Τουρκία, αν και όχι όλες οι στρατιωτικές, ανήλθαν στο 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat, με επικεφαλής τη Γαλλία. Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος ξένος επενδυτής στην Τουρκία.
Ο David Sassoli, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε να επιτευχθεί περαιτέρω συμφωνία της ΕΕ σχετικά με την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία και να συμπεριληφθεί η ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εκπονήσουν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, αλλά σε σχέση με τις άσχετες τουρκικές γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου κοντά στην Κύπρο.
Η Κύπρος και η Ελλάδα επέβαλαν τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας και οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να τις βοηθήσουν, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Η Τουρκία έστειλε πλοία γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νερά της νότιας Κύπρου όπου οι ελληνοκυπριακές αρχές έχουν ήδη απονείμει δικαιώματα εξερεύνησης σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.
Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ενδέχεται να απευθύνονται στους Τούρκους στρατιωτικούς και τους αρχηγούς των πλοίων γεώτρησης, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης