Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ολλανδία μεταφέρει το χρυσό της σε... στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Zeist!

tags :
Η Ολλανδία μεταφέρει το χρυσό της σε... στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Zeist!
Σχεδόν σαν να προετοιμάζονται οι Κάτω Χώρες για τη μεγάλη επαναφορά και μετακινεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε μια "στρατιωτική" εγκατάσταση
Μια κίνηση με πολλές προεκτάσεις συνέβη πρόσφατα από την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, η οποία ανέφερε ότι θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Zeist.
Σε μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την De Nederlandsche Bank (DNB) ή την κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας, σοκάρει πολλούς με το επιχείρημά της ότι «αν το σύστημα καταρρεύσει, το απόθεμα χρυσού μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για να το οικοδομήσουμε και πάλι.
Το απόθεμα αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας», αναφέρει.
Ενώ οι σκοτεινές προβλέψεις μιας νομισματικής επαναφοράς δεν είναι καθόλου νέες, έχουν παραδοσιακά υποβιβαστεί στο περιθώριο της επικρατούσας οικονομικής σκέψης - τελικά, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Mario Draghi τα τελευταία χρόνια, η απλή σκέψη για ένα «σενάριο κρίσης» αρκεί να δημιουργηθεί μια αυτοτελής προφητεία που θα υλοποιηθεί.
Όπως αναφέρει η DNB, "ο χρυσός διατηρεί την αξία του, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, γεγονός που το καθιστά ασφαλές έναντι μετοχών, ομολόγων και άλλων τίτλων, τα οποία έχουν εγγενή κίνδυνο και οι τιμές μπορούν να μειωθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, η DNB κατέχει 615 τόνους (15.000 bars) χρυσού κυρίως στο Άμστερνταμ, και σε άλλα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική.
Η αξία αυτού του αποθέματος χρυσού υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ (6,62 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο χρυσός είναι "άγκυρα εμπιστοσύνης", περιγράφει η DNB, υποστηρίζοντας: "Ο χρυσός είναι ... η άγκυρα εμπιστοσύνης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς δίνει εμπιστοσύνη στη δύναμη του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας".
Οι αναλυτές απέδωσαν αυτήν την ξαφνική αναγνώριση στο γεγονός ότι στις 7 Οκτωβρίου η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων χρυσού στο "νέο κέντρο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Zeist".
Σχεδόν σαν να προετοιμάζονται οι Κάτω Χώρες για τη μεγάλη επαναφορά και μετακινεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε μια "στρατιωτική" εγκατάσταση μόνο για το σκοπό αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης