Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινό μέτωπο συριακού στρατού και Kούρδων ενάντια στην εισβολή των Τούρκων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ – Σκληρή κριτική Merkel

tags :
Κοινό μέτωπο συριακού στρατού και Kούρδων ενάντια στην εισβολή των Τούρκων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ – Σκληρή κριτική Merkel
Ο συριακός στρατός κινείται προς τα Βόρεια για να αντιμετωπίσει την εισβολή των Τούρκων στα συριακά εδάφη
(upd) Νέα δεδομένα στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία δημιουργεί η απόφαση της συγκρότησης κοινού μετώπου μεταξύ των δυνάμεων του στρατού του Συρίας του προέδρου Bashar al Assad και των Κούρδων της Συρίας.
Αν και οι σχέσεις του Assad και των Κούρδων ήταν πάντα τεταμένες και δεν έλειπαν και μεγάλες διαμάχες κυρίως λόγω του αιτήματος των Κούρδων για μεγαλύτερη αυτονομία στο εσωτερικό της Συρίας, η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις κουρδικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη του προέδρου Assad, ο οποίος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.
Υπό αυτά τα δεδομένα, που αναμφίβολα ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής ισορροπίες, ο στρατός της Συρίας προτίθεται να αναπτυχθεί με ισχυρές δυνάμεις στη βόρεια Συρία κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.
Σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών είναι πιθανή εάν οι δυνάμεις υπέρ του Assad εισέλθουν στη βορειοανατολική περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από αμερικανικά στρατεύματα.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Τουρκία σε ορισμένα σημεία αναφέρουν πηγές από την Δαμασκό την πρωτεύουσα της Συρίας.
Εν τω μεταξύ τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να αντιδράσουν εάν βρεθούν σε αυτοάμυνα από τις επιθέσεις των Τούρκων αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Ο υπουργός Άμυνας Mark Esper δήλωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του  SDF – Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις - και ότι θα ήταν «ανεύθυνο να τα κρατήσουμε σε αυτή τη θέση».
Αποκάλυψε ότι ο Trump διέταξε «σκόπιμη απόσυρση» από τη Βόρεια Συρία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια ", μια και οι αμερικανικές δυνάμεις αριθμούν 1.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Washington Post οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το τουρκικό πυροβολικό που έπληξε αμερικανικές θέσεις στο Kobani ήταν σκόπιμη ενέργεια.
Τα αμερικανικά στρατεύματα «έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί» - υποδεικνύοντας έτσι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία έδωσαν το πράσινο φως για ανταποδώσουν τα πυρά.
Σύμφωνα με το Newsweek, ένας " αξιωματούχος των Κουρδικών Μυστικών Υπηρεσιών και ανώτερος υπάλληλος του Πενταγώνου" δήλωσε ότι "ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στο λόφο Mashtenour στην Κούρδικη πόλη Kobani επλήγη από το τουρκικό πυροβολικό.
Ο Brett McGurk, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στην Συρία και υπό τον Trump αλλά και τον Obama, έγραψε στο Twitter για το περιστατικό ο βομβαρδισμός δεν έγινε κατά λάθος.
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη σε βάθος 30 χιλιομέτρων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/syrianarmygetty.jpg?itok=IOIhmNIU
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/turkish%20offensive%20map.jpg?itok=8DUlLSO8
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/map%20northernsyria%20positions.jpg?itok=wCXNHFGQ

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/turkeyshelling.jpeg?itok=S-Cu6Ek-

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Εξουδετερώσαμε 550 τρομοκράτες

Στην εξουδετέρωση 550 "τρομοκρατών" (του ΡΚΚ και του YPG) έχει προχωρήσει η Τουρκία από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της στη βορειοανατολική Συρία.
Όπως ανακοίνωσε με μήνυμα του στο twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας «εξουδετερώσαμε 550 τρομοκράτες του ΡΚΚ/ΡΥD – YPG από την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία».
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu οι τουρκικές Αρχές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» για υπονοήσουν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν είτε αιχμαλωτίστηκαν είτε σκοτώθηκαν.

Altun (εκπρόσωπος Erdogan): Θα συνεχίσουμε στη Συρία μέχρι να εξοντώσουμε το Ισλαμικό Κράτος

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία επιμένει ότι θα πάει μέχρι τέλους προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να βάλει οριστικό τέλος στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
Σε δηλώσεις του ο Fahrettin Altun, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους μέχρι αυτοί οι τρομοκράτες να εξαλειφθούν τελείως.
«Το Ισλαμικό Κράτος είναι εχθρός της Τουρκίας.
Δεν θα σταματήσουμε να τους πολεμάμε μέχρι να τους εξαλείψουμε τελείως.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Είμαστε μια χώρα που είναι απολύτως αφοσιωμένη στην καταπολέμηση αυτών των δειλών τρομοκρατών» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Altun, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εστιάσει στο Ισλαμικό Κράτος και όχι στις κουρδικές δυνάμεις στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Altun δημοσιοποίησε ένα βίντεο, στο οποίο ο Erdogan μιλά για το Ισλαμικό Κράτος και για την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Συρία.
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πραγματικά πολέμησε αυτή τη δειλή τρομοκρατική οργάνωση.
Όσον αφορά τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους που παραμένουν στη Συρία, επισημαίνω πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη.
Όσοι συνεχίζουν να εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της χώρας μας, δεν έχουν καλές προθέσεις» υποστήριξε ο Erdogan.

Αντίδραση από Merkel

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 13 Οκτωβρίου 2019 με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan από τον οποίο απαίτησε "την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων στη Συρία".
Η γερμανίδα καγκελάριος, μετά την απόφαση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, επικοινώνησε προσωπικά με τον τούρκο πρόεδρο κάνοντάς του ξεκάθαρη τη θέση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.
Ο πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται ανυποχώρητος καθώς η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται ενώ αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη M. Akinci να ταχθεί υπέρ της απόφασης Erdogan για τις επιθέσεις κατά των Τούρκων.
Σε ανάρτηση του ο Akinci, εξέφρασε την σαφή αντίθεσή του με την τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία όπου περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων, ενώ περίπου 800 τζιχαντιστές έχουν δραπετεύσει από στρατόπεδα, καθώς και άλλα 100 μέλη οικογενειών μελών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε. απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις, ενώ ήδη Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία διέκοψαν τις πωλήσεις όπλων ενώ η ΕΕ αναζητά εσπευσμένα σχέδιο μεταφοράς των Ευρωπαίων Τζιχαντιστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ιράκ προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές τους πατρίδες.

Γαλλία: Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική επίθεση στη Συρία – Κίνδυνος δραματικών ανθρωπιστικών επιπτώσεων

Να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία καλεί την Τουρκία η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ύστερα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Emmanuel Macron ανακοινώθηκε ότι «η Γαλλία θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στον συνασπισμό εναντίον του Daesh (Ισλαμικού Κράτους), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του NATO και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης εν εξελίξει».
Παράλληλα η γαλλική Προεδρία επισημαίνει ότι η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Daesh στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας».
«Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο» αναφέρει η γαλλική Προεδρία, η οποία ανακοίνωσε ότι «εντός ωρών» θα λάβει μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.
«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Daesh στην περιοχή.
Υπάρχει κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών του ΙΚ» αναφέρει η γαλλική προεδρία, η οποία τονίζει ότι «υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της εθνικής επικράτειας».

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς των Ευρωπαίων Τζιχαντιστών στο Ιράκ
 
Με ανησυχία παρακολουθεί η Ευρώπη το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα στη Συρία, μετά την τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για την μεταγωγή των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτός των στρατοπέδων κράτησης τους στην Συρία, προς το Ιράκ, προκειμένου να εμποδίσουν τον κίνδυνο διαφυγής και επιστροφής τους στις ευρωπαϊκές πατρίδες τους.
Οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι περίπου το 1/5 των 10.000 Ισλαμιστών μαχητών που κρατούνταν στην Συρία από τους Κούρδους μαχητές.
Στην περίπτωση που γίνει ανάπτυξη των Κούρδων μαχητών στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, υπάρχει κίνδυνος διαφυγής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τις φυλακές.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Οι τουρκικές δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο τους περιοχές γύρω από δύο πόλεις της συριακής μεθορίου, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας ανακατέλαβαν την πόλη Ras al Ain.
Πυρά ακούστηκαν το πρωί της Κυριακής 13/10 από την Ras al Ain , που είναι η μία από τις δυο πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησης.
Όπως έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν , όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – Γερμανία και Γαλλία διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία - Η απάντηση Trump στους Κούρδους

Trump για Κούρδους: Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους - Οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει


Yπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προτεραιότητα να προστατέψουν τα δικά τους σύνορα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας στις 12 Οκτωβρίου 2019 κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου των συντηρητικών χριστιανών ακτιβιστών, ο Trump είπε «ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους.
Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας μπορεί να μείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια για να προστατεύουν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε να προστατέψουμε καν τα δικά μας», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
O Αμερικάνος πρόεδρος εκλέχθηκε το 2016, αφού έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική, που είχε στόχο να κάνει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ πιο δύσκολη, ακόμα και μέσω της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Erdogan την περασμένη Κυριακή 6/10, ο Trump αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την τούρκικη εισβολή.
«Οι Κούρδοι της Συρίας πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, μην ξεχνάτε ότι μάχονται για τη γη τους και δεν μας βοήθησαν να πολεμήσουμε για τη δική μας γη» είπε επίσης ο Trump στην ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας ότι καλά κάνουν οι Κούρδοι, αλλά και πως οι ΗΠΑ τους έχουν ήδη βοηθήσει.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που έχουν κούρδικη ηγεσία, ελέγχουν μεγάλο μέρος στην επικράτεια της Συρίας, που κάποτε ήταν στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους και έχουν φυλακίσει πολλούς μαχητές του.
Μερικοί ηγέτες των Χριστιανών Ευαγγελιστών επέκριναν τον Trump, διότι θεωρούν ότι με την πολιτική του στη Συρία βάζει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες Χριστιανών που ζουν εκεί.
Ο Trump κατηγορήθηκε επίσης και από εξέχουσες προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων, επειδή άδειασε στην ουσία έναν πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ, τους Κούρδους.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν εγκρίνει την τούρκικη εισβολή, αλλά εκατοντάδες Κούρδοι διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο κατηγορώντας τον ότι άφησε τους ομοεθνείς τους να σφαγιαστούν από Τούρκους.
Οι Ευαγγελιστές ήταν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Trump και η κριτική τους προς αυτόν είναι σπάνια, συνέβη, όμως, και στην περίπτωση της πρότασης μομφής που θέλουν να καταθέσουν εναντίον του οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχεδόν 800 τζιχαντιστές δραπέτευσαν από στρατόπεδο - Σύροι: Δεν υπάρχουν αρκετοί φρουροί

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας ανακοίνωσε ότι 785 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) δήλωσε πως δεν υπάρχουν αρκετοί φρουροί ώστε να κρατήσουν τους Ισλαμιστές και τις οικογένειές του.
«Η φρουρά είναι πολύ αδύναμη τώρα» δήλωσε αξιωματούχος της SDF.
Η φρουρά έχει εξαντληθεί από τις επιθέσεις και τώρα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας 60-70 άτομα ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρχουν 700.
Το SDF παράλληλα δήλωσε πως σκοτώθηκαν 31 μαχητές του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε 76 τον αριθμό των θυμάτων του, από την αρχή των τουρκικών επιθέσεων.

State Department: Η δολοφονία Κούρδου πολιτικού στη ΒΑ Συρία είναι «εξαιρετικά ανησυχητική»


Οι ΗΠΑ σχολίασαν αναφορές περί δολοφονίας Κούροδυ πολιτικού και αιχαμαλωσίας Κούρδων μαχητών στη ΒΑ Συρία.
«Βρίσκουμε τις πληροφορίες ιδιαιτέτως ανησυχητικές», δήλωσε στο Reuters, εκπρόσωπος του State Department.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι αναφορές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, αντανακλώντας τη γενική αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας από την έναρξη των εχθροπραξιών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον καταδίκασε οποιαδήποτε κακομεταχείριση και εξωδικαστική εκτέλεση αμάχων ή κρατουμένων σε αυτές τις περιστάσεις.

Erdogan: Θα προχωρήσουμε σε βάθος 35 χλμ μέσα στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan ανακοίνωσε η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» είναι σχεδιασμένη να προχωρήσει σε βάθος 35 χλμ εντός της Συρίας, ενώ εξέφρασε την απορία του για την στάση του Βερολίνου.
«Σύμφωνα με τον χάρτη ασφαλούς ζώνης θα προχωρήσουμε σε βάθος 30-35 χλμ εντός της Συρίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιτυχώς τη λειτουργία με στοιχεία από αέρος και εδάφους.
Σχετικά με την επιχείρηση ο Erdogan δήλωσε πως 440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ υπό τουρκικό έλεγχο βρίσκεται το κέντρο της πόλης Ras Al-Ayn της Συρίας και 4 χωριά.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει σοβαρή αντίσταση από τους τρομοκράτες».
«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan κατηγόρησε την Γερμανία ότι διατηρεί μια «περίεργη στάση» στο θέμα, και αναρωτήθηκε αν τελικά η Angela Merkel υποστηρίζει τους τρομοκράτες αντιπάλους του ΝΑΤΟ.
Με νέες του δηλώσεις, ο Erdogan υπεραμύνθηκε της εισβολής στη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, με νέες σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως η χώρα του δεν εποφθαλμιά την συριακή επικράτεια, αλλά πολεμά ενάντια σε εκείνους που θέλουν να «χωρίσουν τη Συρία».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anandolu, ο Erdogan ανέφερε πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin εντός 24 ωρών και πως Τουρκία και Ρωσία θα κάνουν μαζί τα επόμενα βήματα.
Ο Erdogan επίσης χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» τους ισχυρισμούς πως κρατούμενοι του Ι.Κ. έχουν διαφύγει.

Νεκροί 480 Κούρδοι μαχητές

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, όπου την πόλη Ras al Ain ανακατέλαβαν οι Κούρδοι της Συρίας.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 480 μαχητές του YPG -των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) - έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν , όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι  έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

Akinci: Αντιτίθεται στην εισβολή στη Συρία - Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akinci τοποθετήθηκε κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία μέσω twitter, γράφοντας πως «δεν αναβλύζει νερό, αλλά αίμα», όμως στη συνέχεια απέσυρε την ανάρτησή του.
«Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις " ναι " ή " όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».
Πρόσθεσε πως, «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».
«Παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα», έγραψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Το σχόλιο Akinci προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay υποστήριξε ότι το σχόλιό του τουρκοκύπριου ηγέτη «στερείται ιστορικής γνώσης και συνείδησης».
«Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Oktay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης