Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΒΑ: Διαβούλευση για τη σύνθετη τιτλοποίηση και για το πως αυτή επηρεάζει τα κόκκινα δάνεια

tags :
ΕΒΑ: Διαβούλευση για τη σύνθετη τιτλοποίηση και για το πως αυτή επηρεάζει τα κόκκινα δάνεια
Ποια είναι τα στοιχεία της διαβούλευσης
H διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο των διεθνών θεσμών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την άλλη πλευρά ωστόσο η διαφάνεια αυτή φαίνεται να απαιτεί εξαιρετικά υψηλούς πόρους που από τη μία μειώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών από την άλλη δημιουργούν την ανάγκη για μόχλευση του κινδύνου με στόχο τον περιορισμό του
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών τις προστάσεις της για ένα απλό διαφανές και τυποιποιημένο (STS) πλαίσιο  που αφορά στη σύνθετη τιτλοποίηση (synthetic securitization).  
Τι είναι όμως η σύνθετη τιτλοποίηση;
Πρόκειται για ένα σύστημα περιορισμού του κινδύνου ο οποίος αντισταθμίζεται σε κάποια προϊόντα με τη χρήση εγγυήσεων.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 242 (11) του κανονισμού κεφαλαιακής επάρκειας «η μεταβίβαση του κινδύνου επιτυγχάνεται με τη χρήση πιστωτικών παραγώγων και εγγυήσεων και τα τιτλοποιημένα ανοίγματα παραμένουν ανοίγματα του Οργανισμού ο οποίος τα εξέδωσε .
Όλα τα παραπάνω συστήματα αποχτούν ιδιαίτερη αξία στις περιπτώσεις που δημιουργούνται δευτερογενείς αγορές όπως αυτή των κόκκινων δανείων βάση τη οποίας ενδέχεται να διαμορφωθούν νέα προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη διαβούλευση αποχτά ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία διαβούλευσης

Η προεργασία αποκαλύπτει για τη σύνθετη τιτλοποίηση νέα στοιχεία για τις μετά την κρίση εξελίξεις και τις τάσεις  στην αγορά συμπεριλαμβανομένων ιστορικών στοιχείων για χρεοκοπίες και ζημιογόνες επιδόσεις.
Επίσης προτείνει μια λίστα από κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ονομασία της σύνθετης τιτλοποίησης ως STS.
Παρότι το κείμενο διαβούλευσης δεν περιλαμβάνει καμία σύσταση για οιοδήποτε ενδεχόμενη διαφοροποιημένη ρυθμιστική διαχείριση ζητά απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πληροφόρηση σχετικά με την πιθανότητα, τον ενδεχόμενο αντίχτυπο και άλλες επιπτώσεις. Η διαβούλευση θα κλείσει στις 25 Νοεμβρίου 2019
Τα προτεινόμενα κριτήρια STS για το ισοζύγιο αυτών των σύνθετων προϊόντων περιλαμβάνει απαιτήσεις σχετικές με την απλότητα την τυποποίηση και τη διαφάνεια ανάλογες με αυτές που εφαρμόζονται στην παραδοσιακή τιτλοποίηση.
Επιπρόσθετα τα κριτήρια πρέπει να καλύπτουν έναν αριθμό απαιτήσεων ειδικών για τα σύνθετα προϊόντα, όπως αυτά για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου του αντισυμβαλλόμενου περιλαμβανομένης των συμβάσεων επιλέξιμης προστασίας, των αντισυμβαλλομένων και των ενεχύρων.
Eπίσης αναμένεται να υπάρχουν προβλέψεις για αυτούς που απευθύνονται σε διάφορα δομικά στοιχεία της συναλλαγής τιτλοποίησης καθώς και για  αυτούς που διασφαλίζουν ότι το πλαίσιο στοχεύει μόνον στο ισοζύγιο συνθετικής τιτλοποίησης.
Το κείμενο εξετάζει επίσης τη λογική των σύνθετων προϊόντων STS και αξιολογεί τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη δημιουργία των προϊόντων και τον  χαρακτηρισμό  τους ως STS.
Τέλος, το κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση παρέχει μια ισορροπημένη ανάλυση πιθανής εισαγωγής μιας περιορισμένης και σαφώς προσδιορισμένης διαφοροποιημένης ρυθμιστικής μεταχείρισης για τη  σύνθετη τιτλοποίηση.
Oι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να σχολιάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός ρυθμιστικού πλαισίου STS  για τα σύνθετα προϊόντα καθώς και για τη ρυθμιστική μεταχείρισή τους, τον πιθανό αντίχτυπο που μπορεί να έχουν στην αγορά και τις προτάσεις που αναγράφονται στο κείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης