Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελ Σαλβαδόρ: Ο ΟΗΕ θα στείλει τεχνική επιτροπή για δημιουργία μηχανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς

tags :
Ελ Σαλβαδόρ: Ο ΟΗΕ θα στείλει τεχνική επιτροπή για δημιουργία μηχανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ A. Guterres αποφάσισε να στείλει στο Σαν Σαλβαδόρ τεχνική αποστολή προκειμένου να μελετήσει τη δημιουργία λεγόμενης Διεθνούς Επιτροπής Κατά της Ατιμωρησίας στο Ελ Σαλβαδόρ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ A. Guterres αποφάσισε να στείλει στο Σαν Σαλβαδόρ τις προσεχείς ημέρες μια τεχνική αποστολή προκειμένου να μελετήσει τη δημιουργία της λεγόμενης Διεθνούς Επιτροπής Κατά της Ατιμωρησίας στο Ελ Σαλβαδόρ (CICIES), την οποία ανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής N. Buckele, ο οποίος εξήγησε πως εμπνεύστηκε από το έργο ενός της Επιτροπής που εργάστηκε επί σειρά ετών στη γειτονική Γουατεμάλα.
Ο Buckele πήρε αυτή την απόφαση έπειτα από αίτημα που υπέβαλαν πρόσφατα οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση της CICIG από τη Γουατεμάλα έπειτα από 12 χρόνια. Το έργο αυτής της επιτροπής οδήγησε στην αποκάλυψη σειράς υποθέσεων διαφθοράς και οδήγησε στην παραίτηση και τη φυλάκιση του πρώην προέδρου P. Molina.
«Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε την Πέμπτη [χθες] με τον αντιπρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, τον F.Ougioa.
Σε αντίδραση στο αίτημα της σαλβαδοριανής κυβέρνησης να προσφερθεί υποστήριξη από τον ΟΗΕ για να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε, εν είδει πρώτου βήματος, να σταλεί τις προσεχείς ημέρες μια τεχνική αποστολή για να μελετήσει» την κατάσταση στη χώρα αυτή, αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του Guterres.
Η CICIG, η Διεθνής Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε σειρά ερευνών που διενεργήθηκαν στη χώρα αυτή, συνδράμοντας τις τοπικές αρχές σε λεπτές υποθέσεις διαφθοράς και παράνομης σύμπραξης πολιτικών και δημοσίων λειτουργών με κακοποιούς.
Κηρύχθηκε όμως ανεπιθύμητη διότι κατηγόρησε τον J. Morales για παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.
Παλαιότερα, οι έρευνες που διενήργησε επέτρεψαν μεταξύ άλλων τη σύλληψη του πρώην προέδρου A. Portillo (2000-2004), που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.
Στην τελική της απολογιστική έκθεση, η Επιτροπή αναφέρει ότι συνέβαλε στην εξάρθρωση 70 εγκληματικών δομών, στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης 600 υπόπτων και στην καταδίκη 400 εξ αυτών.
Όπως στη Γουατεμάλα, και στο Σαλβαδόρ στις δομές του δημοσίου καταγγέλλεται συχνά ότι έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος.
«Ένας σημαντικός σύμμαχος εντάχθηκε στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της ατιμωρησίας», ανέφερε με ικανοποίηση ο Ougioa μέσω Twitter.
Πάντως, ήδη ο Buckele βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με μερίδα του Τύπου που επικρίνει φαινόμενα «αδιαφάνειας» στη δική του κυβέρνηση—δεν επετράπη σε κάποιους να εισέλθουν στο χώρο όπου παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου για την ίδρυση της CICIES.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης