Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για ύφεση στη Γερμανία μετά τη «βουτιά» -1,5% στη βιομηχανική παραγωγή

Φόβοι για ύφεση στη Γερμανία μετά τη «βουτιά» -1,5% στη βιομηχανική παραγωγή
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -5,2%
Μεγάλη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (7/8) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τους φόβους για ύφεση της γερμανικής οικονομίας να ενισχύονται.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -1,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, έναντι οριακής ανόδου +0,1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.
Παράλληλα, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε κατά -1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση που αφορά την παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στο -0,3%.
Η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ενώ η παραγωγή στους τομείς καταναλωτικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησε κατά -1,4% και -2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την παραγωγή στον τομέα της ενέργειας, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,6%, ενώ εξαιρουμένων των τιμών στους τομείς ενέργειας και κατασκευών, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -1,8%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -5,2%, προσαρμοσμένη σε εποχικές διακυμάνσεις και ημερολογιακές επιπτώσεις.
«Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Τρίτης για τις βιομηχανικές παραγγελίες, ο συνδυασμός υψηλών αποθεμάτων και πειορισμένων παραγγελιών δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη βιομηχανική παραγωγή τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία, Carsten Brzeski.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν προσθέσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των σημερινών εμπορικών εντάσεων, το Brexit και τον συνεχιζόμενο διαρθρωτικό μετασχηματισμό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι προοπτικές δε φαίνονται καλύτερς», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «τα πρόσφατα σημάδια ότι η ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας καταρρέει, προκαλούν ανησυχία».
«Η συνεχιζόμενη βουτιά στην παραγωγή είναι τρομακτική», δήλωσε ο Alexander Krueger οικονομολόγος στην Bankhaus Lampe, προσθέτοντας ότι η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα είναι πιθανόν να συνεχιστεί λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί για τις γερμανικές εταιρίες, που σημαίνει ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η εκατέρωθεν επιβολή δασμών έχουν δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στη Γερμανία.
«Όσο περισσότερο συνεχιστεί αυτό, τόσο πιθανότερο είναι να παρασυρθούν σε αυτό και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν περαιτέρω πτωτικά», δήλωσε ο Κρούγκερ.
Από την πλευρά του, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η βιομηχανία της χώρας παραμένει σε οικονομική ύφεση, προσθέτοντας ότι η πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της μηχανολογίας και τη αυτοκινητοβιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης