Το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 στο τραπέζι της 4ης αξιολόγησης - Στις 23/9 οι θεσμοί στην Αθήνα, στις 16/9 τα τεχνικά κλιμάκια

Το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 στο τραπέζι της 4ης αξιολόγησης - Στις 23/9 οι θεσμοί στην Αθήνα, στις 16/9 τα τεχνικά κλιμάκια
Με το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 να είναι το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23/9 με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών
Με το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 να είναι το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.
Κεντρικό θέμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης  θα είναι τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού «κενού» που έβλεπε η Κομισιόν για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση την οποία δημοσιοποίησε τον Ιούνιο.
Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων, χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική «δεξαμενή» από την οποία θα μπορούσαν να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους.
Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το «ψαλίδι» που θα μπει στις κρατικές δαπάνες οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020.
Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει ουρές.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δεσμεύσεις που θα μπουν στο τραπέζι θα είναι το μεγάλο μέτωπο της μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, το  το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι άλλες αποκρατικοποιήσεις και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό. 
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο πακέτο των στοιχείων που θα συζητηθεί στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας της νέας έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου.
Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ που αποτελούν  επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS