Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελούν τα Mini-BOTs τη σωτηρία της Ιταλίας ή είναι απειλή για την κυβέρνηση Salvini;

tags :
Αποτελούν τα Mini-BOTs τη σωτηρία της Ιταλίας ή είναι απειλή για την κυβέρνηση Salvini;
Το mini – BOT μπορεί να εξαναγκάσει την σημερινή ασταθή δομή της ιταλικής κυβέρνησης στο σημείο κρίσης
Από την πρώτη εμφάνιση της ιδέας του παράλληλου νομίσματος mini-BOT, υπήρξε αχαλίνωτη εικασία σχετικά με το πώς και πότε ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini θα το εισήγαγε στην ιταλική οικονομία για να βοηθήσει στη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας.
Το mini-BOT ή Mini-Bill, είναι ένα χαμηλής αξίας ομόλογο που μπορεί να μεταβιβάσει το ιταλικό δημόσιο ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Είναι ένα εναλλακτικό εγχώριο νόμισμα.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής Mike Shedlock, χωρίς να επιβάλλει τη χρήση τους, η Ιταλία παρακάμπτει το γράμμα της κοινοτικής νομοθεσίας που απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα να εκδίδει το δικό της νόμισμα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, θα υπάρξει ζήτηση για αυτά τα mini-BOTs;
Πολύ πιθανό.
Όσον αφορά στην ιταλική οικονομία το ευρώ είναι υπερεκτιμημένο και πολύ ισχυρό.
Και σύμφωνα με το «Νόμο του Gresham» τα υποτιμημένα νομίσματα προτιμώνται από την αγορά και συσσωρεύονται…
Η ΕΕ, βέβαια, εναντιώνεται σε κάθε τέτοια προοπτική, με το Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi να τη χαρακτηρίζει παράνομη.
Η πραγματική απειλή ωστόσο για τα σχέδια του Salvini, δεν προέρχεται από τους κύκλους της Ευρώπης αλλά από την ίδια του την κυβέρνηση.
Ο Shedlock ορθώς επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός του Salvini, Giuseppe Conte είναι ένα τεχνοκράτης που μαζί με τον Πρόεδρο Sergio Mattarella και τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria εκπροσωπούν μια «τρόικα» τεχνοκρατών που εργάζονται περισσότερο για τις Βρυξέλλες και όχι για τη Ρώμη.
Ο Salvini τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλοί εικάζουν ότι θα προκηρύξει σύντομα εκλογές για να απαλλαγεί από τον Di Maio και τον Conte.
Επί του παρόντος, έχουμε την περίεργη υπόθεση αντιπαράθεσης των Salvini και Di Maio, από τη μία μεριά και τους Conte και Tria από την άλλη.
Ο Conte απείλησε με παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα και θα μπορούσε να το κάνει ανά πάσα στιγμή, ζητώντας «πιστή συνεργασία» από όλους, γεγονός που πυροδότησε φόβους ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολύ.
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή αν η πρόταση των mini-BOTs κερδίσει έδαφος μέσα στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Ο Salvini βέβαια δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, για όσο διάστημα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) συμβαδίζει με την κοινή τους ατζέντα.
Ιδιαίτερα μετά την μεγάλη ανάσα που πήραν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Με τον Di Maio να παραμένει στη ηγεσία, ο συνασπισμός είναι ισχυρός.
Οι σκληροπυρηνικοί εντός του M5S που θα έκαναν τη ζωή στον Salvini δυσκολότερη, έχουν υποχωρήσει.
Η καλύτερη τακτική ως εκ τούτου για τον Salvini, είναι να αφήσει τους «προδότες» να αυτοκτονήσουν και τις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τα όρια, γεγονός που ως τακτική συμβαίνει, ενώ εκείνος συνεχίζει να καλλιεργεί το προφίλ του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας του, αφήνοντας βέβαια στην άκρη τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα.
Έτσι δεν θα είναι αυτό που θα ρίξει την ιταλική κυβέρνηση.
Θα είναι ο Conte, ο Tria και ο Mattarella που θα το κάνουν αν πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν την ψήφο του κοινοβουλίου, αναγκάζοντας τον Salvini να συμμαχήσει με ένα μικρό κόμμα, όπως το Forza Italia του Silvio Berlusconi, το οποίο θα έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες μεταξύ τους.
Μήπως όμως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα ωφελήσει τον Mattarella και την τρόικα, σε μια νέα κυβέρνηση Lega / M5S με τον Salvini βασικό εταίρο;
Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε η ιταλική τρόικα θα κρατήσει τη γραμμή των Βρυξελλών και θα χρησιμοποιήσει τις θέσεις της για να σαμποτάρει τον Salvini σε κάθε ευκαιρία.
Θα απειλήσει την κυβέρνηση μόνο αν ενισχύσει την επιρροή της.
Στην πραγματικότητα, ο Conte το δοκίμασε ήδη αλλά ο Salvini τον απομάκρυνε, με τον τρόπο του.
Επιπλέον, μια πτώση της κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.
Ενισχύει μόνο τον Salvini.
Εάν μια νέα αναμέτρηση έδινε στη συμμαχία Lega / M5S μια ισχυρότερη θέση και άφηνε τον Mattarella να προσπαθεί να επανακτήσει την επιρροή του και την εξουσία, θα μπορούσε ακόμη και να τον απομακρύνει από το αξίωμα.
Και αυτό θα άλλαζε όλη τη δυναμική.
Ο Salvini έχει δίκιο ότι η Γερμανική λιτότητα καταστρέφει τη χώρα, αποστραγγίζοντάς την.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ απειλεί την Ιταλία με άνευ προηγουμένου πρόστιμο ύψους 3 έως 4 δισ. δολαρίων.
Είναι γελοίο αλλά δείχνει και την αδυναμία τους να οδηγήσουν αυτό το θέμα στα άκρα. και ο μόνος μοχλός πίεσης που έχουν είναι μέσω του υπουργού Οικονομικών, που είναι του χεριού τους.
Έτσι το mini-BOT αποδεικνύεται δούρειος ίππος.
Με πολλούς τρόπους.
Είναι το ζήτημα που μπορεί να εξαναγκάσει την σημερινή ασταθή δομή της ιταλικής κυβέρνησης στο σημείο κρίσης, να οδηγήσει στην ετυμηγορία των εκλογών, όπου ο ιταλικός λαός θα αποφασίσει ποιος πραγματικά δουλεύει γι’ αυτόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης