Μόνο την τροπολογία για τα λιγνιτικά ΑΔΙ θα καταθέσει τελικά στη Βουλή το ΥΠΕΝ

Μόνο την τροπολογία για τα λιγνιτικά ΑΔΙ θα καταθέσει τελικά στη Βουλή το ΥΠΕΝ
Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει εξασφαλίσει την καταρχήν συναίνεση της Κομισιόν
«Στον αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν κρίσιμες ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΡΑΕ μετά τα όσα διημείφθησαν χθες (5/6) στη Βουλή.
Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου να κάνει αποδεκτές τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την τακτοποίηση ειδικών θεμάτων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να επανεκτίμησε την κατάσταση και να δρομολογεί την κατάθεση προς ψήφιση μόνο μιας εκ των τεσσάρων συνολικά τροπολογιών που προετοίμασε και στόχευε να καταθέσει μάλιστα χθες στη Βουλή.
Η μοναδική τροπολογία που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Ενέργειας είναι αυτή της θεσμοθέτησης Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος κι αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει ΑΔΙ η μονάδα Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ  και να μην καταστεί μια προβληματική επένδυση.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, η σχετική τροπολογία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης.

Εκκρεμότητες που θα παραμείνουν εκκρεμότητες

Εκτός Βουλής, σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί χθες στο επιτελείο το υπουργείο Ενέργειας θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, για τις οποίες οι φορείς της αγοράς είχαν κρούσει τις προηγούμενες ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και η ρύθμιση για την ανανέωση κατά έξι μήνες των συμβάσεων 55 ειδικών επιστημόνων της ΡΑΕ που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.
«Μετέωρο» θα μείνει και το θέμα της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της Κρήτης που με βάσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2019, καθώς η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ θα δεν κατατεθεί τελικά στη Βουλή.
Αβέβαιη, τέλος, παραμένει και η ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, αφού η τροπολογία για την επιστροφή 300 περίπου εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ΥΚΩ του 2011 και αναμένετο να λειτουργήσει ως ένεση ρευστότητας για την επιχείρηση θα παραμείνει στο συρτάρια του υπουργείου Ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS