Πολιτική παρέμβαση Στουρνάρα (ΤτΕ): Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές το 2019, ανησυχούν οι αγορές - Τι απαντά ο Τσακαλώτος

Πολιτική παρέμβαση Στουρνάρα (ΤτΕ): Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές το 2019, ανησυχούν οι αγορές - Τι απαντά ο Τσακαλώτος
Η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, προειδοποίησε ο Γ. Στουρνάρας
(upd) Σε μια πολιτική παρέμβαση στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης των θετικών μέτρων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές το 2019, πέραν αυτών που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, ενώ προειδοποίησε ότι οι επενδυτές ανησυχούν.
Στη δήλωσή του ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επίτευξη του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, αλλά όχι για την υπέρβαση του.
Όπως εξήγησε, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα, πέραν αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019.
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο που έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όμως αν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο αυτόν.
«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος.
Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόσβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕ».
Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Τσακαλώτος: Κοστολογημένα τα μέτρα, υπάρχει καβάτζα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά

Η δήλωση Στουρνάρα συνέπεσε με την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, ο οποίος απάντησε στις ανησυχίες που εφκράστηκαν τόσο από τον διοικητή της ΤτΕ όσο και από αξιωματούχους των Βρυξελλών. 
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ότι τα μέτρα είναι κοστολογημένα και ότι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά υπάρχει «καβάτζα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις. Τα νούμερα είναι συντηρητικά. Δηλαδή, έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά.
Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς.
Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Γι΄αυτό το πρόγραμμα, που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, έχει συγκροτηθεί επιτροπή επικαιροποίησής του.
Ό,τι λέμε, για παράδειγμα, για τον αγροτικό τομέα ή την κοινωνική οικονομία, το ξαναβλέπουμε και μπορούμε κάποια στιγμή για τις αντιπαραθετικές στρατηγικές ανάπτυξης».
«Διαβάζω σήμερα στον Τύπο της αντιπολίτευσης ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ανησυχία, έχει σύγχυση, είναι μπερδεμένος και για το σχέδιό μας για το 2019 και για το σχέδιό μας για το 2020.
Κύριε πρόεδρε, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχίες, είχε στενοχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει να πάω με κάποια παρέα στη Σαντορίνη για 10 ημέρες.
Αν, δε, έπαιρνα ένα ευρώ και κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της off the record είδησης, τότε, θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες.
Οπότε το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες», είπε ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS