Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας

tags :
Αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας
Αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα κατασκευής αεροπλανοφόρων της Κίνας παραμένει κρατικό μυστικό και χωρίς επίσημη επιβεβαίωση της έκτασής του, νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύονται από το Reuters αποκαλύπτουν ότι το πρώτο αεροπλανοφόρο πλήρους μεγέθους της Κίνας κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Jiangnan έξω από τη Σαγκάη.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας.



Οι δορυφορικές εικόνες είναι από τον Απρίλιο του 2019 και παράγονται και αναλύονται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.
Το Reuters παρατηρεί ότι οι εικόνες αποκαλύπτουν σημαντική πρόσφατη δραστηριότητα κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε ένα μεγάλο πλοίο.
Το συγκριμένο έργο θεωρείται μέρος της πρόσφατης ώθησης του Προέδρου Xi να προχωρήσει σε μια περίοδο εκσυγχρονισμού του στρατού της Κίνας, η οποία ανησυχεί τόσο για τους αντιπάλους της στην Ασία αλλά και για την αύξηση της επιρροής της ναυτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ στις θάλασσες της Ανατολικής Ασίας, σε μια σειρά αντιπαραθέσεων και εντάσεων σε μέρη όπως το Στενό της Ταϊβάν και η θάλασσα της Νότιας Κίνας.



Η έκθεση Reuters συνοψίζει την ανάλυση CSIS των νέων δορυφορικών εικόνων ως εξής:
Οι εικόνες CSIS δείχνουν ένα τμήμα τόξου που φαίνεται να τελειώνει με ένα μπροστινό μέτωπο 30 μέτρων (98 πόδια) και ένα ξεχωριστό τμήμα μήκους κύτους 41 μέτρων πλάτος, με γερανούς γερανούς που διαπερνούν πάνω από το κεφάλι.
Αυτό υποδηλώνει ένα σκάφος, το οποίο η Κίνα έχει χαρακτηρίσει Τύπο 002, κάπως μικρότερο από τους 100.000 τόνους αμερικανικούς μεταφορείς, αλλά μεγαλύτερο από το 42.500 τόνων της Γαλλίας Charles de Gaulle, αναφέρουν οι αναλυτές.
Έχουν κατασκευαστεί κοντινές αίθουσες παραγωγής μεγέθους αρκετών γηπέδων ποδοσφαίρου και η εργασία φαίνεται να συνεχίζεται σε μια πλημμυρική λεκάνη, ενδεχομένως να επιπλέει το τελικό κύτος στις εκβολές του ποταμού Yangtze.
Όλα τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι "σύμφωνα με την αναμενόμενη για τον τρίτο αερομεταφορέα του Ναυτικού Ναυτικού του Πολεμικού Ναυτικού", σύμφωνα με την ανάλυση CSIS.



Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα δύο πρώτα αεροπλανοφόρα της Κίνας είναι μικρά και φέρουν μόνο 25 αεροσκάφη, ένας αερομεταφορέας πλήρους μεγέθους θα μπορούσε να μεταβάλει ριζικά τη στρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Ασία και να γεφυρώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ του Ναυτικού του PLA και των δυνατοτήτων του Ναυτικού της Αμερικής στην περιοχή.



Ο περιφερειακός αναλυτής ασφαλείας του Ian Storey με έδρα τη Σιγκαπούρη έκανε την ακόλουθη κρίσιμη παρατήρηση ως μέρος της έκθεσης Reuters:
«Μόλις ολοκληρωθεί, θα ξεπεράσει κάθε πολεμικό πλοίο από οποιαδήποτε ασιατική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Storey, του Ινστιτούτου ISEAS Yusof Ishak.
«Είναι ακόμη μια ένδειξη ότι η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η πρωταρχική ναυτική δύναμη της Ασίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης