Νέα δοκιμή όπλου από τη Β. Κορέα - Ζητά να αποσυρθεί ο Pompeo - Επαφές Κim - Putin

Νέα δοκιμή όπλου από τη Β. Κορέα - Ζητά να αποσυρθεί ο Pompeo - Επαφές Κim - Putin
Νέο όπλο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα
Να αποσυρθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία, ζητά η Βόρεια Κορέα, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνεται.
H ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη δοκιμή ενός νέου όπλου από την Πιόνγιανγκ.
Μάλιστα σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας Kim Yong Un θα μεταβεί στη Ρωσία εντός του Απριλίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
"Φοβάμαι ότι αν ο κ. Pompeo συνεχίσει να μετέχει στις συνομιλίες, η ατμόσφαιρα θα είναι κακή και θα κολλήσουν και πάλι", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αμερικανικών υποθέσεων στους κόλπους του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών Kwon Yong Gun, σύμφωνα με το KCNA.
"Κατά συνέπεια, στην περίπτωση μιας πιθανής επανάληψης του διαλόγου με τις ΗΠΑ, ελπίζω ο ομόλογός μας στον διάλογο να μην είναι ο κ. Pompeo, αλλά (...) ένα πρόσωπο που θα είναι πιο προσεκτικό και ώριμο για να επικοινωνήσει μαζί μας".
Οι δηλώσεις αυτές δίδονται στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη μετάδοση από το KCNA ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Yong Un επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου "κατευθυνόμενου τακτικού όπλου" και ενώ συσσωρεύονται οι αμφιβολίες όσον αφορά τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα δηλώνει για δεύτερη φορά ότι προχώρησε σε δοκιμή όπλου από την έναρξη το 2018 των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για τα προγράμματά της βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού.
Η τωρινή δοκιμή γίνεται μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Kim και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump τον Φεβρουάριο στο Ανόι.
O Kwon σημείωσε σχετικά ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα, μολονότι επέκρινε σφόδρα τον Pompeo για "κατασκευασμένες" ιστορίες στο πλαίσιο ενός "διαφημιστικού τρικ", χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου ότι ο Pompeo έκανε "ανεύθυνα σχόλια, που προσέβαλαν την αξιοπρέπεια του ανώτατου ηγέτη μας", προφανώς όταν συμφώνησε στον χαρακτηρισμό του Κιμ ως "τυράννου" σε ακρόαση στο αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για αντικατάσταση του Pompeo.
Ο Kwon Yong Gun προειδοποίησε εξάλλου ότι αν οι ΗΠΑ δεν απαλλαγούν τελείως από τη θεμελιώδη αιτία που ώθησε την Βόρεια Κορέα να αποκτήσει ατομικό όπλο, "κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση στο μέλλον για τη χερσόνησο".
Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ του Kim  και του Trump παραμένουν "σε καλό κλίμα όπως πάντα" παρά το διπλωματικό αδιέξοδο όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS