Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ χαρίζουν ακίνητα στο Δημόσιο που κατέχει 150.000 σπίτια

Για να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ χαρίζουν ακίνητα στο Δημόσιο που κατέχει 150.000 σπίτια
Τα τελευταία 5 χρόνια αριθμός των ακινήτων που χαρίζεται  στο κράτος σημείωσε αύξηση 413%
Μεγαλοϊδιοκτήτης ακινήτων έχει γίνει το ελληνικό Δημόσιο καθώς στην κατοχή του έχει τουλάχιστον 150.000 ακίνητα από αποποιήσεις κληρονομιάς αφού οι δικαιούχοι τα παραχωρούν στο κράτος εξαιτίας της δυσβάστακτης φορολογίας που τα επιβαρύνει.
Τα τελευταία 5 χρόνια αριθμός των ακινήτων που χαρίζεται  στο κράτος σημείωσε αύξηση 413%.
Το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν σε 29.199 και ανήλθαν σε 150.000 το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποποιήσεις κληρονομιάς κάθε χρόνο έκαναν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Το2014  έφθασαν  τις  41.388, τις 45.628 το 2015  στις 54.422  το 2016 και το 2017 ξεπέρασαν  τις 130.000.Τα στοιχεία προήλθαν  από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής το οποίο μεταξύ άλλων κατέγραψε τις τάσεις της κτηματαγοράς και τις προοπτικές της για το 2019.
Ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος ,επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions και τ. Πρόεδρος ΕΛΙΕ, εκτιμά ότι φέτος η κτηματαγορά θα δώσει ευκαιρίες αλλά απαιτείται το κατάλληλο μείγμα πολιτικής για την αύξηση της ζήτησης και την ίδια στιγμή να πρέπει μειωθεί η φορολογία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών οι οποίοι να σημειωθεί μπορούν να επενδύσουν σε αρκετές χώρες τους προσφέρουν πιο ευνοϊκό καθεστώς.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής μέσα από συνέδρια που διοργάνωσε στις μεγάλες πόλεις της  Ελλάδας  προέκυψαν σημαντικά  συμπεράσματα.
Ανάμεσα σε αυτά ήταν η ενίσχυση των ενοικίων ενώ οι τιμές των ακινήτων έδειξαν μεικτές τάσεις

Σε μεσοσταθμικά επίπεδα οι ζητούμενες τιμές ενοικίων έχουν αυξηθεί περί το 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και σε 5% στην υπόλοιπη χώρα.
Το ποσοστό της υπόλοιπης χώρας (5%) δείχνει ότι είναι ένας μέσος όρος που προέρχεται και από αυξήσεις και από μειώσεις στα ζητούμενα ενοίκια, τα οποία έχουν και ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης  
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης διατηρεί την αίγλη του, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε εν δυνάμει αγοραστή ακινήτου που διαθέτει και το σχετικό ποσό για την αγορά ενός ακινήτου.
Η άνοδος των ενοικίων  οφείλεται σε σημαντικό βαθμό  στη  αυξητική  πορεία  των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα από το 2010 έως τον Ιούνιο 2018.  
Από 132  ακίνητα το 2010  εκτοξεύθηκαν σε 126.231 στα τέλη του 2018.
Πάντως η αγορά των  ακινήτων πλέον  εμφανίζεται διασπασμένη.
Έχουμε δηλαδή και αυξήσεις τιμών και σταθεροποιήσεις αλλά και ήπιες μειώσεις.
Είναι σαφή τα δείγματα μερικής αναθέρμανσης της αγοράς, αλλά μένει να αποδειχθεί, στην πορεία των ετών, αν η τάση αυτή θα είναι διατηρήσιμη και θα επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες ακινήτων που επί του παρόντος δεν είναι στο φάσμα της ζήτησης.
Συνεχίστηκε επίσης, η πολύ ήπια πτώση τιμών σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων κατά το 2018,  με περισσότερο χαμένους, τα καταστήματα σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες, τα γραφεία μέσης και μεγάλης παλαιότητας, τις μεγάλες κατοικίες, τους χώρους αποθηκών παλαιότητας.
Όμως κυρίως  υπήρξαν  σταθεροποιητικές τάσεις ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση τιμών η οποία ποικίλει  αν περιοχή  και την ποιότητα  του ακινήτου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης