Βρετανία: Ενισχύθηκαν κατά +0,4% οι λιανικές πωλήσεις, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο 2019

Βρετανία: Ενισχύθηκαν κατά +0,4% οι λιανικές πωλήσεις, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο 2019
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +4%
Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (21/3) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με το Brexit.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας ενισχύθηκαν κατά +0,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, διευρύνοντας την άνοδο του +1% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά -0,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς εκτός από τον τομέα τροφίμων, όπου σημειώθηκε πτώση κατά -1,2% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +4%, έναντι ετήσιας ανόδου +4,1% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +3,3%.
Εξαιρουμένων των πωλήσεων στον τομέα καυσίμων, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο +3,8%.
Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο αντίκτυπος που έχει το Brexit στις λιανικές πωλήσεις είναι περιορισμένος, διευκρινίζοντας ότι «η μηνιαία άνοδος +0,4% σημαίνει ότι ακόμα και εάν υπάρξει πτώση -1% τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις θα έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS