Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gurria (ΟΟΣΑ): Η έκδοση του 10ετούς το καλύτερο τεστ για την Ελλάδα - Δεν αρκεί η ανάπτυξη 2%

tags :
Gurria (ΟΟΣΑ): Η έκδοση του 10ετούς το καλύτερο τεστ για την Ελλάδα - Δεν αρκεί η ανάπτυξη 2%
Ο γγ του ΟΟΣΑ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ως το καλύτερο τεστ για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο.
Είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών. Πέρασε πολύ δραματικές στιγμές και κατάφερε να μειώσει το ονομαστικό χρέος και σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο παράθυρο εξυπηρέτησης τους χρέους -περίπου 15 ετών- για να μπει μπροστά η ανάπτυξη. Όμως κωπηλατείτε ενάντια αυτό ρεύμα και αυτό σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια», τόνισε.  
Ο γγ του ΟΟΣΑ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι τόκοι και συνολικά το χρέος και να αλλάξει η πορεία της χώρας.
Όπως σημείωσε, το καλύτερο τεστ για τους επενδυτές είναι το ομόλογο που πέρασε με υψηλό ενδιαφέρον από τις αγορές.
Επίσης, η ανεργία μειώθηκε 10%, αν και παραμένει ψηλά, ενώ και οι τράπεζες, παρά τα κόκκινα δανεια, πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική δουλειά ώστε τα χρήματα να ξοδεύονται με σωστό τρόπο.
«Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας», τόνισε ο Gurria και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, παγκοσμίως, θα έπρεπε να είναι στο 4%, αλλά είναι γύρω στο 3,2% και αυτό γίνεται λόγω των μεγατάσεων στην παγκόσμια κοινότητα.
Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη στη χώρα μας, υποστήριξε ότι οι Έλληνες έχουν φτιάξει τις βάσεις για να προχωρήσουν.
Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που έχει η Ελλάδα δεν είναι αρκετός, αλλά δεν αποκλείεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
 
Δραγασάκης: Βαριά η κληρονομιά της κρίσης, αλλά η τάση έχει αντιστραφεί
 
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κληρονομιά της κρίσης παραμένει βαριά. Όμως η τάση έχει αντιστραφεί.
Ο ρυθμός μεγέθυνσης επιταχύνεται, η ανεργία, αν και υψηλή, μειώνεται, νέες επιχειρήσεις ιδρύονται και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικές επιδόσεις και οι επενδύσεις τονώνονται.
Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τρεις περιοχές μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Καταρχήν στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης.
«Όταν μία χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές δεν έρχεται κάποιος να επενδύσει, αλλά τώρα που καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια έρχονται χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερες επενδύσεις.
Η αύξηση της ζήτησης δημιουργεί καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, με τις πολιτικές που έφεραν την κρίση και τη λιτότητα, που προκάλεσε πρόσθετη καταστροφή, δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον.
«Για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς χρειαζόμαστε μια νέα γενιά προοδευτικών μεταρρρθμίσεων, θεσμών κια εργαλείων.
Διότι ζητούμενη δεν είναι μόνο η μεγέθυνση, αλλά ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Μεγέθυνση είχαμε και στο παρελθόν αλλά δεν απέτρεψε την κατάρρευση.
Γι' αυτό η ποιότητα της ανάπτυξης και η μάχη κατά των ανισοτήτων, όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ, είναι προτεραιότητες», πρόσθεσε.
Γενικότερα για την κατάσταση της παγκόσμιας κοινότητας, ο Gurriza σημείωσε ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να χάσει την εργασία του εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και αυτή είναι μία εξέλιξη, για την οποία θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται από τώρα οι κυβερνήσεις.
Όπως συμπλήρωσε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σε παγκόσμια κλίμακα τα δύο τρίτα των περιφερειών διατηρούν ακόμη μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας στην ανάπτυξη σε σχέση με τις πιο προηγμένες.
Οπότε εμφανίζεται διεύρυνση των ανισοτήτων, «άρα χρειαζόμαστε νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς δεν επαρκούν τα παλιά εργαλεία».

Ανεπαρκείς οι υπηρεσίες για τους Έλληνες... με υψηλούς φόρους

Το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στην νέα έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία δείχνει ότι οι Έλληνες είναι μεταξύ των απογοητευμένων από τις παροχές του Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that Matter), η οποία συντάχθηκε μετά από έρευνα σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 70 ετών σε 21 χώρες, καταδεικνύεται ότι η γενική αίσθηση είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των απλών ανθρώπων στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής.
Στην Ελλάδα το ποσοστό υπερβαίνει τα 2/3, ενώ ανάλογα υψηλό είναι επίσης στην Πορτογαλία, το Ισραήλ,  τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

Η αντίληψη για την κοινωνική αδικία είναι υψηλή, με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει ότι το ύψος των επιδομάτων δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τους φόρους.
Πάνω από τα 3/4 δηλώνουν αδικημένοι στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι πως άλλοι λαμβάνουν περισσότερα από όσα αξίζουν.

Εξαίρεση αποτελούν χώρες όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία.
Το 40% στις χώρες του ΟΟΣΑ δηλώνει πως θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει ένα επιπλέον 2% του εισοδήματός του σε φόρους για καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις.
Πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για καλύτερο σύστημα υγείας δηλώνουν σε ποσοστό 48% οι Έλληνες, σε ποσοστό 49% οι Πορτογάλοι και σε ποσοστό 51% οι Ιρλανδοί.

Τέταρτη φτωχότερη χώρα στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Διατηρούνται οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδος και μετά την κρίση σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του οργανισμού, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα ποσοστά της  φτώχειας στην Ελλάδα ήταν τα τέταρτα υψηλότερα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, κατά το 2018 και τα υψηλότερα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.
Η πλειονότητα των θέσεων αυτών είναι μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η πρώτη περιφέρεια της χώρας να έχει διπλάσια παραγωγή από την φτωχότερη.
Κατά την διάρκεια της κρίσης χάθηκε κατά μέσο τα 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος με τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις να καταγράφονται στα απομακρυσμένα νησιά, στην Δυτική Ελλάδα και Δυτική Αττική.
Όπως σημειώνεται στην μελέτη η κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, είναι ευάλωτη για διαφορετικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την απόσταση από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και με την παραγωγική ικανότητα.  
Είναι ενδεικτικό πως το 25% των Ελλήνων δεν μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία προς και από τα αστικά κέντρα.
Στο μεταξύ, αν και η Αττική συγκέντρωνε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2008-2015 χάθηκε το 6% των θέσεων εργασίας στην βιομηχανία.
Αυτό, σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ, είχε δυσμενή  αποτέλεσμα και στην λειτουργικότητα της πόλης.
Σε ό,τι αφορά την δημογραφική σύνθεση, κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μετατόπιση του 90% του πληθυσμού των παραγωγικών ομάδων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το η ανεργία των νέων στην Ήπειρο αγγίζει το 57%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας με νέες και στοχευόμενες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν ώστε οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδας να περιοριστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης