Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος 0,1% για τον χρυσό, στα 1.283 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία κέρδη 1,9%

tags :
Οριακή άνοδος 0,1% για τον χρυσό, στα 1.283 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία κέρδη 1,9%
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με οριακά κέρδη 1,90 δολ. ή 0,1%, στα 1.283 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιουλίου του 2018
Με νέα κέρδη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε σήμερα (28/12/2018) ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας που καταγράφουν οι αγορές μετοχών.
Η Wall Street καταγράφει σήμερα έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, μία ημέρα μετά από μια… «τρελή» συνεδρίαση, κατά την οποία ο Dow Jones κατάφερε να καλύψει απώλειες 600 μονάδων και να κλείσει με άνοδο άνω του 1%.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσφέρει η αποδυνάμωση του δολαρίου, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει εβδομαδιαία πτώση 0,6%, αν και στο σύνολο του 2018 ενισχύεται μέχρι στιγμής κατά 4,6%.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι εν μέσω του συνεχιζόμενου κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, που μετρά επτά ημέρες.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με οριακά κέρδη 1,90 δολ. ή 0,1%, στα 1.283 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιουλίου του 2018.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 96,4 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,144 δολ., ενώ το δολάριο σημειώνει πτώση 0,6% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 110,4 γιεν.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε κέρδη 1,9%.
Πλέον, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει άνοδο τις οκτώ από τις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί κατά 8%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τον χρυσό εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και της αύξησης των επιτοκίων.
«Οποιαδήποτε κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και η αξιοσημείωτη αναστάτωση από ένα σκληρό Brexit αποτελούν δύο πιθανά συμβάντα κινδύνου τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ανοδικό ξέσπασμα», σχολιάζει η BMO Capital Markets σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ «έχει μεγαλύτερη επιρροή στη βραχυπρόθεσμη δυναμική των τιμών, κυρίως υπό την προϋπόθεση ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα διαλυθούν σταδιακά και οι επιπτώσεις στην αγορά από τους δασμούς θα εξασθενίσουν σιγά-σιγά».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εμπορευμάτων της OANDA, Stephen Innes, τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει 1.300 δολ. ανά ουγγιά το 2019, «καθώς δεδομένης της πρόσφατης πτώσης στις αγορές, εκτός εάν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο εμπορικό μέτωπο, η Fed πιθανότατα θα αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2019, γεγονός που θα στηρίξει τις τιμές του χρυσού».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης