Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βαρίδια για τις ελληνικές τράπεζες οι βασικοί ξένοι μέτοχοι – Βάζουν veto στις ΑΜΚ, σε λύσεις με DTC έως το Ιταλικό μοντέλο

Βαρίδια για τις ελληνικές τράπεζες οι βασικοί ξένοι μέτοχοι –  Βάζουν veto στις ΑΜΚ, σε λύσεις με DTC έως το Ιταλικό μοντέλο
Το ΤΧΣ προφανώς από το 2019 θα μπορούσε να αλλάξει την μετοχική σύνθεση των τραπεζών καθώς πωλήσεις μετοχών σημαίνει είτε ότι υφιστάμενοι μέτοχοι θα βάλουν λεφτά για να αγοράσουν τις μετοχές, είτε νέοι επενδυτές θα αποκτήσουν στρατηγικά ποσοστά.
Οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών αποτελούν βαρίδια καθώς φαίνεται να μπλοκάρουν αυξήσεις κεφαλαίου, ιταλικό μοντέλο, λύσεις τύπου DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης κ.α.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι ξένοι μέτοχοι δεν θέλουν εμπροσθοβαρείς λύσεις για τα προβληματικά δάνεια;
Γιατί δεν στηρίζουν σχέδια τα οποία θα φέρουν γρηγορότερα λύσεις στις ελληνικές τράπεζες;
Η απάντηση είναι απλή.
Γιατί απορρίπτουν όμως σχεδόν όλες τις προτάσεις που εξετάζονται;
Η βασική απάντηση έχει να κάνει με τον κίνδυνο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Ενώ μέχρι τώρα έχει ασκηθεί κριτική στις διοικήσεις των τραπεζών και στους θεσμούς που τις εποπτεύουν, οι βασικοί μέτοχοι έχουν μείνει – και κακώς – στο απυρόβλητο.
Οι βασικοί ξένοι μέτοχοι είναι αυτοί που με εμμονή απορρίπτουν σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι βασικοί μέτοχοι είναι αυτοί που απορρίπτουν ακόμη και λύσεις όπως με τον αναβαλλόμενο φόρο και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις καθώς είναι αρνητικοί σε αυξήσεις.
Οι βασικοί μέτοχοι απορρίπτουν σχέδια για εκδόσεις ομολογιακών tier 2 με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλαια.
Οι βασικοί μέτοχοι διάκεινται αρνητικά ακόμη και σε λύσεις όπως το Ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση προβληματικών δανείων και εγγύηση του δημοσίου.
Ο μόνος τρόπος να υπάρξουν αλλαγές και να ταρακουνηθούν τα στάσιμα νερά στις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών είναι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών (40% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank) να πουλήσει μέσω placement πακέτα μετοχών.
Το ΤΧΣ προφανώς από το 2019 θα μπορούσε να αλλάξει την μετοχική σύνθεση των τραπεζών καθώς πωλήσεις μετοχών σημαίνει είτε ότι υφιστάμενοι μέτοχοι θα βάλουν λεφτά για να αγοράσουν τις μετοχές, είτε νέοι επενδυτές θα αποκτήσουν στρατηγικά ποσοστά.
Ούτως ή άλλως το ΤΧΣ έχει επενδύσει σχεδόν 40 δισεκ. η αξία των οποίων σήμερα είναι κάτω από 1,45 δισεκ. πρόκειται για πραγματική καταστροφή στην επένδυση του Ταμείου.
Πάντως όπως αναλύει έμπειρος τραπεζίτης «όταν τα σχέδια προσκρούουν στην άρνηση των βασικών μετόχων των τραπεζών οι επιλογές και οι εναλλακτικές των διοικήσεων είναι ακραία περιορισμένες.
Όταν οι διοικήσεις γνωρίζουν τι δεν πρέπει να κάνουν και οι επιλογές περιορίζονται είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων των τραπεζών»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης