Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: H γήρανση του πληθυσμού ασκεί πιέσεις στις δυνατότητες ανάπτυξης της Ευρωζώνης

tags :
EKT: H γήρανση του πληθυσμού ασκεί πιέσεις στις δυνατότητες ανάπτυξης της Ευρωζώνης
Προσοχή στη γήρανση του πληθυσμού συστήνει η ΕΚΤ
Μολονότι η δυνατότητα ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης, παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό πίεση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με το μηνιαίο bulletin της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η «χλιαρή» ανάπτυξη υπήρξε ένα βασικό πρόβλημα για την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και οι δείκτες υποδηλώνουν πως η σπάνια «έκρηξη» των τελευταίων δυο ετών έχει αρχίσει να φθίνει, με την ανάπτυξη να επιστρέφει κάτω του 2%, μια βασική ανησυχία για την ΕΚΤ η οποία ελπίζει σε υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με το Reuters.
Η δυνητική ανάπτυξη ή ο ρυθμός που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να δημιουργήσει υπερβολικό πληθωρισμό, υποχώρησε κάτω του 1% κατά τα χειρότερα χρόνια της κρίσης, ωστόσο πλέον εκτιμάται γύρω στο 1,5%, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.
«Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στη δυνητική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει.
Για την ώρα, η ευρωζώνη φαίνεται πως κινείται κοντά στη δυνητική της ανάπτυξη.
«Οι περιορισμοί στις προμήθειες είναι πιθανό να καταστούν όλο και πιο δεσμευτικοί στη συνέχεια, γεγονός ευνοϊκό για τη σταδιακή ενίσχυση της μισθολογικής ανάπτυξης και του υποκείμενου πληθωρισμού», τονίζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης