Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι δομικός - Περιορισμένες οι επιλογές Τσίπρα, δεν αλλάζει το κλίμα

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι δομικός - Περιορισμένες οι επιλογές Τσίπρα, δεν αλλάζει το κλίμα
Το Μαξίμου «μαδάει τη μαργαρίτα» του ανασχηματισμού
Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δεν κατάφερε να ανακόψει τη δυσαρέσκεια προς το Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησαν οι παραιτήσεις.
Η αρχή έγινε με την απομάκρυνση Τόσκα και το ξήλωμα των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ενώ την Δευτέρα το παζλ της απομάκρυνσης των στελεχών που χειρίστηκαν τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου συμπληρώθηκε με την παραίτηση που υπέβαλε ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Γιάννης Καπάκης η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη καθώς ο ίδιος αποτελούσε επιλογή του Νίκου Τόσκα.
Έτσι μετά την απομάκρυνση του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν θέμα ημερών όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικοί παράγοντες να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο κ. Καπάκης.
Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα σταματήσει εδώ ή θα υπάρξει συνέχεια αυτής της βροχής παραιτήσεων.
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ούτε το κύμα των παραιτήσεων είναι ικανό να βάλει φρένο στην δριμεία κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση.
Για την αντιπολίτευση που διατηρεί τον Αλέξη Τσίπρα σταθερά στο στόχαστρο της κριτικής όσα συμβαίνουν είναι πολύ λίγα κι έρχονται πλέον πολύ αργά.
Πρόδηλη είναι η αμηχανία και των στελεχών της κυβέρνησης που έχουν από μέρες τώρα αρχίσει να ψελίζουν συγνώμη αλλά πάντα με αστερίσκους ενώ συγχρόνως προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναδεικνύουν τη σύγχυση που επικρατεί σε ότι αφορά τους χειρισμούς τόσο στο πεδίο των φονικών πυρκαγιών όσο και στη συνέχεια από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κυβέρνηση που επικρατεί αμηχανία, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους παρά το γεγονός ότι το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια στο οποίο είχαν επενδύσει τα μέγιστα όλο το προηγούμενο διάστημα επισκιάστηκε από την ανείπωτη εθνική τραγωδία.
Κορωνίδα, πάντως στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος θεωρείται ο ανασχηματισμός που επίκειται καθώς κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι με τις αλλαγές προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει μια νέα αρχή η οποία θα κορυφωθεί στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσει το δρόμο προς τις κάλπες.
Για τον ανασχηματισμό σε ότι αφορά τον χρονικό προσδιορισμό του, όλα είναι ανοιχτά καθώς η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το κεφάλαιο με τις πυρκαγιές.
Πάντως οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται υπέρμαχοι της άποψης να συνδεθεί με την 20η Αυγούστου ημέρα ορόσημο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, όπως επισημαίνουν.
Άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να ανακοινωθεί προς τα τέλη του Αυγούστου καθώς θα έχει απομακρυνθεί από τον εφιάλτη των πυρκαγιών ενώ μια μικρή μερίδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος εντοπίζει τον σωστό χρόνο για τον ανασχηματισμό πριν τις 20 Αυγούστου.
Τον τελευταίο λόγο βέβαια, τον έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και θα αποφανθεί.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης