Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Η άσκηση RIMPAC 2018 αυξάνει την επιρροή των ΗΠΑ σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό

Strategic Culture Foundation: Η άσκηση RIMPAC 2018 αυξάνει την επιρροή των ΗΠΑ σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό
Strategic Culture Foundation: Η άσκηση RIMPAC 2018 αυξάνει την επιρροή των ΗΠΑ σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό
Η διεθνής στρατιωτική άσκηση Rim of the Pacific (RIMPAC) είναι η μεγαλύτερη διεθνής άσκηση που διεξάγεται μέσα και γύρω από τα νησιά της Χαβάης και τη νότια Καλιφόρνια.
Το RIMPAC-2018, η 26η άσκηση της σειράς, τρέχει από τις 27 Ιουνίου έως την 2 Αυγούστου.
Περιλαμβάνει 46 πλοία επιφανείας, πέντε υποβρύχια, 18 εθνικές χερσαίες δυνάμεις, περισσότερα από 200 αεροσκάφη και 25.000 προσωπικό από είκοσι πέντε έθνη.
Η υπεράσπιση των θαλάσσιων λωρίδων είναι η κύρια αποστολή και υπάρχουν πάντα πολιτικά μηνύματα όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation.
Παράλληλα εκτός αυτού, πολλά πράγματα έγιναν για πρώτη φορά το 2018 όπου κάνουν την RIMPAC να ξεχωρίζει.
Ήταν η πρώτη φορά που προσκλήθηκαν η Βραζιλία, το Ισραήλ, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ.
Η Βραζιλία απέρριψε την πρόσκληση την τελευταία στιγμή για εσωτερικούς λόγους.
Η Χιλή, μη ιδρυτικό έθνος της RIMPAC, δεν είχε ποτέ προηγουμένως μια κορυφαία ηγετική θέση όπως το 2018, μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.
Οι Φιλιππίνες αύξησαν τη συμμετοχή της και η Μαλαισία έστειλε ένα πολεμικό πλοίο - κάτι που δεν είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια.
Για πρώτη φορά, το Ισραήλ είναι μεταξύ των συμμετεχόντων, γεγονός που αποδεικνύει την ετοιμότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το Ιράν.
Το ναυτικό του Ισραήλ μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία όσον αφορά τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, αεράμυνας και των επιδρομών ειδικών δυνάμεων του ναυτικού σε αποστολές κομάντο.
Φέτος, το Ισραήλ συμμετέχει επίσης για πρώτη φορά σε μια αμερικανικο -ευρωπαϊκή άσκηση.
Η άσκηση Swift Response (μέρος της RIMPAC)  πραγματοποιείται στην Πολωνία, τη Γερμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία αυτό τον Ιούλιο του 2018.
Σαράντα Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές θα συνεργαστούν με την 173η Αεροπορική Ταξιαρχία του Αμερικανικού Στρατού σε μια επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου Miroslawiec στην Πολωνία.
Για πρώτη φορά, ο κυβερνήτης 3ου Στόλου των ΗΠΑ διοργάνωσε την Έκθεση για την Καινοτομία RIMPAC στο Pearl Harbor (28 Ιουνίου-2 Ιουλίου) για να παρουσιάσει αναδυόμενες και νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πολεμικό ναυτικό.
Αυτή είναι και η πρώτη φορά που μια αμερικανική νεοσύστατη περιφερειακή διοίκηση επιβλέπει την άσκηση. Στις 30 Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας James Mattis ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ειρηνική διοίκηση (PACOM), η οποία επιβλέπει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ασία, άλλαξε το όνομά της, που ονομάζεται Indo-Pacific Command (INDOPACOM), για να αντικατοπτρίζει «την αυξανόμενη συνδεσιμότητα Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού", καθώς και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παραμείνει η κυρίαρχη δύναμη και στις δύο περιοχές.
Το αμερικανικό ναυτικό έχει εντείνει τις περιπολίες στην εγγύτητα των υδάτων που γειτνιάζουν με τα νησιά στη  θάλασσα της Νότιας Κίνας που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν, αυξάνοντας την προοπτική μιας πολεμικής σύγκρουσης.
Τώρα το κύριο γεγονός, η πρόσκληση της Κίνας για την άσκηση RIMPAC ανακλήθηκε τον Μάιο του 2018.
Η Κίνα συμμετείχε για πρώτη φορά στις ασκήσεις RIMPAC το 2014.
Ο επίσημος λόγος της ανάκλησης σύμφωνα με με το αμερικανό Πεντάγωνο είναι η «στρατιωτικοποίηση» τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το κινεζικό ναυτικό έστειλε ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών τύπου 815 για να παρατηρήσει την άσκηση.
Ο κατάλογος των χωρών που προσκλήθηκαν στο RIMPAC-2018 αντικατοπτρίζει προφανώς την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους με τα κράτη στην περιμετρική περιοχή της Κίνας σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιρροής του Πεκίνου.
 Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην φιλόδοξη οικονομική πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt, One Road» και περικυκλώνουν το Πεκίνο  με φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες που αποτελούν ζωτικό στοιχείο της πολιτικής αντιμετώπισης.
Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν την ικανότητα μάχης τους στους δύο ωκεανούς και το κάνουν με πολλούς εταίρους.
Αυτό το μήνα, το πλοίο USS Essex, εφοδιασμένο με αεροσκάφη F-35Bs πήρε μέρος στις ασκήσεις.
Το αεροσκάφος F-35 είναι γνωστό για το σχεδιασμό του και για τους προηγμένους αισθητήρες και χειριστήριά του.
Το Ισραήλ ήταν το πρώτο έθνος που χρησιμοποίησε ποτέ το F-35 στην μάχη.
Φέτος, έστειλε το αεροσκάφος για να επιτεθεί σε ιρανικές βάσεις εκπαίδευσης και αποθήκες όπλων στη Συρία.
Τα σχέδια για πώληση F-35 στην Ταϊβάν εξετάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν περάσει η συμφωνία, οι σχέσεις με την Κίνα θα επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό - το ενδεχόμενο που λαμβάνει υπόψη η RIMPAC.
Οι φωνές στο Κογκρέσο ζητούν την έγκριση της πώλησης.
H στρατιωτική άσκηση RIMPAC είναι ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Όπως λένε οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες, πρόκειται για την «οικοδόμηση σχέσεων» και δείχνει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να συγκεντρώσει πολλά έθνη, απομονώνοντας την Κίνα και τη Ρωσία.
Η διατήρηση τέτοιων μεγάλων και ισχυρών ναυτικών όπως αυτή της Ρωσίας και της Κίνας μετατρέπει την άσκηση RIMPAC σε άσκηση που διοργανώνεται για την ενίσχυση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και την πρόκληση των αντιπάλων της.
Στην πραγματικότητα, είναι αμερικανικές, όχι διεθνείς, επειδή άλλοι συμμετέχοντες δεν έχουν λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και πρέπει να υποκύψουν σε ό, τι τους λένε οι διοικητές της Αμερικής, ενώ μπορεί να μην πληρούν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής τους.
Η άσκηση αρχικά σχεδιάστηκε για να προωθήσει την ειρήνη και να αποτρέψει τους τρομοκράτες σε μια διεθνή προσπάθεια, αλλά έγινε μια επίδειξη της ετοιμότητας των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη ενάντια στα έθνη της περιοχής...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης