Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τι δυνατότητες δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος περί Α.Ε. στις εισηγμένες εταιρίες

tags :
Τι δυνατότητες δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος περί Α.Ε. στις εισηγμένες εταιρίες
Για επιστροφή κεφαλαίου, reverse split, διαγραφές ζημιών ή απομειώσεων...
Τι δυνατότητες δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος περί Α.Ε. στις εισηγμένες εταιρίες

Με την αλλαγή της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιριών από 1η Ιανουαρίου του 2019 η ελάχιστη ονομαστική αξία ορίζεται στα 4 λεπτά από 30 λεπτά που ήταν μέχρι πρότινος.
Αυτό δίνει δυνατότητες στις εισηγμένες εταιρίες αφενός να προχωρήσουν σε διαγραφές ζημιών ή απομειώσεων εμφανίζοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ισολογισμού τους.
Και αφετέρου να επιστρέψουν κεφάλαιο (έως και 26 λεπτά ανά μετοχή) στους μετόχους τους εφόσον όμως υπάρχει η συγκατάθεση από τους ληξιπρόθεσμούς πιστωτές τους. Στην Κύπρο το αντίστοιχο όριο είναι τα 1 λεπτό ανά μετοχή.

Οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν ονομαστική τιμή 30 λεπτών πάντως είναι 55 και είναι ζήτημα αν 15 από αυτές (ΟΠΑΠ, ΚΛΜ, Γενική Εμπορίου, Byte, Intrakat, FGEurope, ΓΕΚΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, CPI, Κέκρωψ, Lamda Development) μπορούν να επιστρέψουν κεφάλαιο στους μετόχους τους λόγω της μέτριας έως κακής χρηματοοικονομικής εικόνας που παρουσιάζουν οι περισσότερες.

Την υψηλότερη ονομαστική αξία στο ΧΑ έχουν οι Ανδρομέδα (16 ευρώ) και Καρέλιας (11,83 ευρώ).
Σε πρώτη φάση η μείωση της ελάχιστης ονομαστικής αξίας θα απομακρύνει το ενδεχόμενο των reverse split καθώς οι εταιρίες μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές έκδοσης όχι μικρότερες από τα 30 λεπτά, γεγονός που τις υποχρέωνε να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης