Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό ενός έτους ο χρυσός, στο -0,4% και τα 1.241,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 1,2%

tags :
Σε χαμηλό ενός έτους ο χρυσός, στο -0,4% και τα 1.241,20 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 1,2%
Με απώλειες 0,4% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου 2017
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (13/7/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους, εν μέσω των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ το πολύτιμο μέταλλο δεν κατάφερε να βρει στήριξη στις επίμονες εμπορικές ανησυχίες.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η εξαμηνιαία έκθεση της Fed, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αμερικανών βουλευτών.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν «σταθερή» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές από τότε που ξεκίνησε το λεγόμενο… tapering τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ τελευταία φορά αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,25% στα μέσα Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει τότε ότι αναμένει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται για μία ακόμη φορά ότι η αύξηση των μισθών είναι ασθενέστερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 4%.
Πάντως, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές στον απόηχο ορισμένων κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που μετρίασαν τις προσδοκίες για μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,9% του Μαΐου, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,1%, έναντι της αύξησης 0,6% που είχε αναφερθεί αρχικά για τον Μάιο.
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 0,6% τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αυξηθούν κατά 0,2%.
Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018 διολίσθησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν να διαμορφώνεται στις 97,1 μονάδες, από 98,2 τον Ιούνιο.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,4% ή 5,40 δολ. στα 1.241,20 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν οριακά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1676 δολ.
Νωρίτερα, το ευρώ είχε διολισθήσει σε χαμηλά οκτώ ημερών έναντι του δολαρίου, καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 1,2%.
Την ίδια ώρα, η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα παραμένει στο επίκεντρο, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, να δηλώνει χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «διαθέσιμη για συζητήσεις» με την Κίνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε εμβάθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης