Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ifo: Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας

Ifo: Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας
Το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo τονίζει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τους εταίρους της
Η Γερμανία εξάγει περισσότερα προϊόντα απ' όσα εισάγει, και αυτό εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της, σύμφωνα με σημερινές (4/7) δηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Ifo, Gabriel Felbermayr.
«Το εμπορικό πλεόνασμα αποτελεί ένα αυξανόμενο ζήτημα, όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και σε σχέση με άλλους εμπορικούς εταίρους, εντός και εκτός Ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ifo, τονίζοντας μάλιστα ότι «το πλεόνασμα γίνεται τοξικό και πολλοί εντός της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι κάτι πρέπει να κάνουμ για να το μειώσουμε».
Η οικονομία της Γερμανίας, η οποία στηρίζεται στη βιομηχανία και τις εξαγωγές, καθώς και το εμπορικό πλεόνασμα που προκύπτει, έχουν αποτελέσει εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο κριτικής, και το Βερολίνο έχει πιεστεί ώστε να ενθαρρύνει τις εγχώριες δαπάνες και να ενισχύσει τις εισαγωγές.
Τα εμπορικά πλεονάσματα θεωρείται ότι ενθαρρύνουν τον εμπορικό προστατευτισμό και επιδεινώνουν τα οικονομικά προβλήματα των άλλων χωρών.
Το περασμένο έτος, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009, στα 300,9 δισ. δολάρια, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ να ανέρχεται στα 64 δισ. δολ. γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Felbemayr τόνισε ότι το Ifo, το οποίο δημοσιεύει κάθε μήνα δεδομένα που αφορούν το επιχειρηματικό και το οικονομικό κλίμα, θα ήθελε να δει περισσότερες εγχώριες επενδύσεις και όχι απαραίτητα επενδύσεις υπό την κυβέρνηση.
«Βεβαίως, υπάρχουν κενά στη δημόσια υποδομή, τα σχολεία πρέπει να ανακαινιστούν και ούτω καθεξής, αλλά αυτό που πραγματικά μας ανησυχεί έιναι ότι η Γερμανία δεν είναι αρκετά ελκυστική για εταιρικές επενδύσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Ifo πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, υπό την καγκελάριο Angela Merkel, πρέπει να εκσυγχρονίσει τους κανόνες που διέπουν την οικονομία, ώστε να την απελευθερώσει και να την καταστήσει έτοιμη για τεχνολογικές αλλαγές.
Οι εμπορικές ανισορροπίες έχουν οδηγήσει τους τελευταίους μήνες τον πρόεδρο Trump να απειλεί με επιβολή δασμών στις εισαγωγές που προέρχονται από τους μεγαλύτερους και τους πλησιέστερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, που κυμαίνονται από τα κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας, μέχρι τα ευρωπαϊκά οχήματα.
Ο διευθυντής της M&G, Eric Lonergan, τόνισε ότι ο Trump θα μπορούσε να μετριάσει τη στάση του εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμευτούν να αντιμετωπίσουν τα πλεονάσματα στο ισοζύγιό τους, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο η Γερμανία πια, καθώς και αρκετές χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν μεγάλα πλεονάσματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία λύση θα μπορούσε να είναι μία κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, η οποία θα εντιμετωπίζει τις εμπορικές ανισσοροπίες, ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια ζήτηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της κίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης