Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα SSM στις τράπεζες: Μετά το 2022 στο 5% τα NPEs – Μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου 8-10 δισ στο β΄ 6μηνο 2019

Μήνυμα SSM στις τράπεζες: Μετά το 2022 στο 5% τα NPEs – Μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου 8-10 δισ στο β΄ 6μηνο 2019
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 αποτελούν την νέα μεγάλη πρόκληση και δοκιμασία των ελληνικών τραπεζών.
Μετά το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο μέσο όρο των NPEs των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ευρωζώνης δηλαδή πέριξ του 5% έχει εκτιμήσει ο SSM σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες.
Δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες μας έδωσαν μια διάσταση του τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα στο ελληνικό banking.
«Το 2019 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν NPEs 33% με 34% στο σύνολο των δανείων.
Το 2020 με 2021 τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να είναι στο 20% με 18% και μετά το 2022 τα προβληματικά ανοίγματα στην Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσουν στο 5% δηλαδή στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο SSM στην τελευταία επίσκεψη ξεκαθάρισε ότι η τακτική που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες με τις μεγάλες διαγραφές είναι λάθος.
Η μείωση των προβληματικών δανείων δεν είναι πραγματική αλλά λογιστική.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διακρατούν πάνω από 18 με 24 μήνες προβληματικά δάνεια χωρίς να υποχρεούνται σε προβλέψεις που θα καλύπτουν 100% το δάνειο λόγω και του νέου κανονιστικού πλαισίου.
Για τις ελληνικές τράπεζες δύο θα είναι οι επιλογές επιθετικές πωλήσεις προβληματικών δανείων αλλά είναι βέβαιο ότι η επιθετικότητα μείωσης των πωλήσεων θα είναι δυσανάλογη με την βελτίωση της αξίας των assets.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν υποχρεωτικά 8 με 10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να μπορέσουν να φθάσουν τελικά στον στόχο που είναι 5% NPEs στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης.
Το β΄ 6μηνο του 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα μπορέσουν διαφορετικά οι τράπεζες να πετύχουν τους στόχους.
Με βάση πρόχειρη εκτίμηση οι τράπεζες θα χρειαστούν
Πειραιώς 3 με 4 δισεκ ευρώ
Eurobank 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ
Εθνική 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ
Alpha bank έως 1,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά 8 με 10 δισεκ. ευρώ»
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες στην Ελλάδας δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Πρώτα θα καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους και μετά θα αναπτυχθούν οπότε έως το 2022 ο τραπεζικός κλάδος θα βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.
Αυτή είναι η βασική αιτία όπου ενώ έχουν περάσει 3 χρόνια από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ.
Φθάσαμε στο 2018 πηγαίνουμε προς το 2019 και οι μετοχές των τραπεζών είναι κάτω από τα επίπεδα του 2015, υπάρξει ξεκάθαρη εξήγηση όχι απλά μια υπόθεση εργασίας.
Αυτό το σκηνικό ΔΕΝ θα αλλάξει.


Υποσημείωση

Οι τράπεζες πουλώντας επιθετικά προβληματικά δάνεια θα δεχθούν μια σφοδρή πίεση στα προ προβλέψεων έσοδα τους.
Αυτό που έχει υποτιμηθεί είναι ότι αυτή η φάση εξυγίανσης των τραπεζών θα είναι μια «χαλαρή περίοδος».
Αντιθέτως θα είναι η πιο επώδυνη περίοδος γιατί οι τράπεζες, θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βλέπουν συρρίκνωση στα προ προβλέψεων έσοδα τους και το κυριότερο όλων δεν πρόκειται να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 αποτελούν την νέα μεγάλη πρόκληση και δοκιμασία των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης