Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια... και οι επενδυτές αδιαφορούν όπως απέδειξε το road show στην Νέα Υόρκη

tags :
Η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια... και οι επενδυτές αδιαφορούν όπως απέδειξε το road show στην Νέα Υόρκη
Οι ξένοι επενδυτές και ειδικά τα αμερικανικά funds όπως αποδεικνύεται από το road show στις ΗΠΑ σχεδόν αδιαφορούν για την Ελλάδα.
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια οι επενδυτές αδιαφορούν όπως έδειξε το road show στην Νέα Υόρκη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη που ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποτιμήσουν καθώς χωρίς την στήριξη των επενδυτών, χωρίς όραμα και ένα success story τα ξένα funds δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα.
Εάν οι ξένοι δεν επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε η προσπάθεια για αλλαγή κλίματος και ψυχολογίας στην αγορά, στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα θα αποτύχει.
Η συμμετοχή στο road show στην Νέα Υόρκη των αμερικανών επενδυτών ήταν χειρότερη σε σχέση με τις παρουσιάσεις του 2017.
Οι συναντήσεις περιορισμένες και όπως αναφέρει τραπεζικός παράγοντας που βρίσκεται στο road show, οι αμερικανοί επενδυτές δεν είναι ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα.
Για ποιους λόγους όμως οι επενδυτές αδιαφορούν για την Ελλάδα;
Οι λόγοι είναι 7

1)Η Ελλάδα για την μεταμνημονιακή φάση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πειστικό πρόγραμμα που θα ελκύσει επενδυτές.
Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα ιδεών που δεν διαμορφώνουν νέο success story.  
Δεν υπάρχει κεντρική ιδέα στο ελληνικό οικονομικό story όταν όλοι καταλαβαίνουν ότι επικοινωνιακά βγαίνει η Ελλάδα από την 8ετή -9ετή περίοδο βαθειάς κρίσης.
Η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και αυτό σημαίνει στα μάτια των επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη.
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο σχολιάστηκε σχεδόν απαξιωτικά έως αδιάφορα.

2)Οι επενδυτές όπως εξαντλητικά τονίστηκε στις παρουσιάσεις δεν έχουν πειστεί για την λύση στο ελληνικό χρέος.
Δεν πιστεύουν ότι η λύση που εξετάζεται θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου και κινδύνου.

3)Η ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος δηλαδή ενός μηχανισμού για τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, σε επενδυτές που το μόνο που γνωρίζουν είναι η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και δανείων…δεν αποτελεί πλεονέκτημα.
Για τους αμερικανούς επενδυτές δεν είναι δικλείδα ασφαλείας όπως εμείς εδώ στην Ελλάδα υποστηρίζουμε αλλά αδυναμία.
Επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ευνοϊκούς όρους δανεισμού και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές καταφεύγει στο cash buffer.

4)Για τους αμερικανούς επενδυτές η περίοδος ανάρρωσης της Ελλάδος θα ξεκινήσει από το 2020 καθώς το 2018 και 2019 θα είναι μια μεταβατική περίοδο όπου οι αγορές θα τσεκάρουν τις αντοχές της Ελλάδος και τις αντοχές της ελληνικής αγοράς σε διάφορες κερδοσκοπικές πιέσεις.

5)Τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι υψηλής απόδοσης ενέχουν ακόμη ρίσκο και επειδή η Ελλάδα είναι αναδυόμενη οικονομία και γενικώς οι αναδυόμενες αγορές έχουν πληγεί τελευταία η σχέση ρίσκου – απόδοσης είναι χαμηλή που υπερνικάει τα επιτόκια στο 4,5%.

6)Οι ελληνικές τράπεζες ξεκάθαρα δεν είναι επενδύσιμες όσο διαθέτουν 92 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η πιθανότητα για να προκύψει ανάγκη για νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις είναι πολύ μεγάλη.
Η κερδοφορία είναι χαμηλή, τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται, ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων θα απαιτήσει πολλαπλάσια προσπάθεια στο μέλλον.
Το ελληνικό banking χρηματιστηριακά δεν είναι επενδύσιμο.

7)Η περίπτωση της Folli Follie είναι ακριβές έχει κάνει ζημία καθώς στην παρουσίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην Νέα Υόρκη πολλά funds εστιάστηκαν στο μείζον θέμα της Folli Follie.

Συμπέρασμα

Οι ξένοι επενδυτές και ειδικά τα αμερικανικά funds όπως αποδεικνύεται από το road show στις ΗΠΑ σχεδόν αδιαφορούν για την Ελλάδα.
Δεν θεωρούν ότι είναι ακόμη έτοιμη η αγορά για επενδύσεις.
Μάλιστα όπως ανέφερε μεγάλος επενδυτής από το 2020 ίσως η ελληνική αγορά να αρχίζει να αποκτάει ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης