Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Κοινοβουλευτική έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit

Βρετανία: Κοινοβουλευτική έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit
Η Βρετανία έχει διακηρύξει πως δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα, αλλά οι βουλευτές διερευνούν εάν η Μόσχα διαδραμάτισε ρόλο στην προσπάθειά  να επηρεάσει την κοινή γνώμη
Ο Βρετανός επιχειρηματίας, Arron Banks, που χρηματοδότησε μία από τις βασικότερες εκστρατείες για το Brexit, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής την  Τρίτη (12/6) αναφορικά με τις διασυνδέσεις του με τη Ρωσία.
Προηγήθηκε έκθεση, που ανέφερε πως, οι σχέσεις του Banks με τη Μόσχα ήταν βαθύτερες απ’ ότι εκτιμάτο.  
Η Βρετανία έχει διακηρύξει πως δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα, αλλά οι βουλευτές διερευνούν εάν η Μόσχα διαδραμάτισε ρόλο στην προσπάθειά  να επηρεάσει την κοινή γνώμη πριν από το δημοψήφισμα της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για «fake news».
Ο Banks θα εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τη στρατηγική της κυβέρνησης στο Brexit, ενώ η πρωθυπουργός Theresa May θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσιμες ψηφοφορίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία διαφοροποίηση από εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.
Οι Sunday Times, επικαλούμενοι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν από δημοσιογράφο, αναφέρουν πως ο Banks και ένας συνεργάτης είχαν συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους, τόσο πριν όσο και μετά την εκστρατεία υπέρ του Brexit και το δημοψήφισμα.    
Από την πλευρά του ο Bank έχει παραδεχθεί μόνο μία συνάντηση με τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στο Λονδίνο το 2015 ενώ η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις.   
«Είναι ένα βολικό κυνήγι μαγισσών, τόσο γύρω από το Brexit όσο και από τον Trump», δηλώνει ο ίδιος, αναφερόμενος επιπροσθέτως στους ισχυρισμούς περί ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης