Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Λέγκα και M5S διαψεύδουν τα περί διαγραφής χρέους 250 δισ. - Κατ' αρχήν προγραμματική συμφωνία - Στο -2,32% ο FTSE MIB

tags :
Ιταλία: Λέγκα και M5S διαψεύδουν τα περί διαγραφής χρέους 250 δισ. - Κατ' αρχήν προγραμματική συμφωνία - Στο -2,32% ο FTSE MIB
Ομάδες των δύο κομμάτων συμφώνησαν στο «προγραμματικό συμβόλαιο» - Απομένει η υπογραφή του από τους Salvini και Di Maio
(upd6) Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του πολιτικού προγράμματος μεταξύ των ομάδων της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, για το οποίο εργάζονταν εντατικά ομάδες από τα δύο κόμματα, όπως αναφέρει το Reuters.
Αυτό που μένει είναι η έγκριση και υπογραφή του από τους ηγέτες των δύο κομμάτων, οι οποίοι αναμένεται ότι θα έχουν αργότερα σήμερα 16/5 συνάντηση.
Η συνάντηση των Luigi Di Maio και Matteo Salvini είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα, προκειμένου να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στο τελικό κείμενο συμφωνίας για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης στη γειτονική χώρα.
«Ολοκληρώσαμε το έργο μας και στείλαμε τα πάντα στους δύο ηγέτες», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Λέγκας, Claudio Borghi, προσθέτοντας ότι «είναι ένα καλό πρόγραμμα αλλά παραμένουν ένα ή δύο σημεία για τα οποία τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι δύο ηγέτες».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας δεν υπάρχει καμία αναφορά για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τι ανέφερε προηγουμένως το bankingnews.gr

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να ζητά στις προγραμματικές της δηλώσεις διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώαπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε η Λέγκα του Βορρά, υπό το φόβο της επανάληψης του ελληνικού "δράματος" του 2015.
Αν και η πρόταση περί διαγραφής του ιταλικού χρέους που διακρατείται από την ΕΚΤ περιλαμβανόταν στο προσχέδιο των προγραμματικών δηλώσεων, η αντίδραση των αγορών, ειδικά των ιταλικών ομολόγων αλλά και του χρηματιστηριακού δείκτη του Μιλάνου, του FTSE MIB, προφανώς και οδήγησε τα δύο κόμματα να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς.
Παρά τη διάψευση, το προσχέδιο τρόμαξε τους επενδυτές, λόγω φόβων ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει δραστικά τη σχέση της Ιταλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή τις δηλώσεις του M. Salvini, με τον ηγέτη της Λέγκας να ασκεί κριτική στις αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υποκύψει στους εκβιασμούς τους.
Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015 έχει αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για τα όρια των αριβισμών των ιταλών πολιτικών, με τους M. Salvini από τη Λέγκα του Βορρά και Luigi Di Maio από το Κίνημα των 5 Αστέρων να έχουν συνάντηση σήμερα το απόγευμα προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία που θα επικυρώνει την κυβερνητική τους συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα των 5 Αστέρων, Salvini και Di Maio θα επιδιώξουν να διευθετήσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα, καθώς όπως αναφέρεται η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων έχει επιτευχθεί στο 90% των ζητημάτων.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει η προγραμματική συμφωνία ακόμα και εντός της ημέρας, η πραγματικότητα είναι πως αρκετά θέματα παραμένουν ανοιχτά.
Σύμφωνα με τη Corriere della Sera, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα και ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση για τις πολιτικές εξελίξεις.
"Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.
Θα είναι ο Luigi Di Maio ή o Matteo Salvini ή και οι δύο τους εναλλάξ.
Και αν είναι εναλλάξ, ποιος θα αρχίσει την θητεία, πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, πως θα αλλάξουν τα υπουργεία, όταν θα αλλάξει ο πρωθυπουργός" διερωτάται η Corriere della Sera.
Την ίδια στιγμη, η σύγχυση και η αναστάτωση για τις επιδιώξεις της νέας ιταλική κυβέρνησης παραμένουν ύστερα από τη δημοσιοποίηση ενός προσχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας 39 σελίδων, στο οποίο αναφερόταν ότι θα απαιτηθεί επίσης επαναδιαπραγμάτευση των συνεισφορών της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματισμός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στο προσχέδιο αυτό υπήρχε η πρόταση για τη δημιουργία "οικονομικών και δικαστικών διαδικασιών που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση".
Ωστόσο, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ανέφεραν σε ιταλικά ΜΜΕ πως το προσχέδιο αυτό ήταν ξεπερασμένο και πως έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις, καθώς ούτε θέμα με το ευρώ τίθεται ούτε ισχύει η απαίτηση περί διαγραφής χρέους ύψους 250 δις ευρώ από την ΕΚΤ.
Τα δύο κόμματα διεξήγαγαν συνομιλίες έξι ημερών με στόχο τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού και τη λήξη των 10 εβδομάδων πολιτικού αδιεξόδου μετά από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Ο ηγέτης του κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη.
Το σχέδιο συμφωνίας ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Θα μπορούσε επίσης να απογοητεύσει τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος επανειλημμένα τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής, φιλοευρωπαϊκής στάσης.
Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ξεπερνά το 130% της εθνικής παραγωγής και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, οι δύο επίδοξοι εταίροι ζητούν από την ΕΚΤ να διαγράψει 250 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος "ποσοτικής χαλάρωσης".
Αυτό θα περιόριζε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το λόγο χρέους / ΑΕΠ της Ιταλίας.
Ενώ τα δύο κόμματα διευκρίνισαν ότι είχαν καταργήσει το τμήμα σχετικά με ενδεχόμενη εγκατάλειψη του ευρώ, δεν έκαναν καμία αναφορά στην πρόταση που η ΕΚΤ θα πρέπει να διαγράψει αυτό το χρέος.
Λίγες ώρες μετά τη διαρροή του εγγράφου, η 5-Star και η League εξέδωσαν μια νέα κοινή δήλωση, δηλώνοντας ότι ήθελαν να «αναθεωρήσουν» τους φορολογικούς κανόνες της ζώνης του ευρώ στο πνεύμα της επιστροφής στο καθεστώς πριν από το Μάαστριχτ".
Δηλαδή τη συνθήκη που έθεσε τις βάσεις για τη νομισματική ένωση.
Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρώπη, το σχέδιο καλεί τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ιταλία να μεταφερθούν αυτόματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαιτούν επίσης άμεση παύση των κυρώσεων στη Ρωσία προκειμένου η Μόσχα να γίνει στρατηγικός εταίρος σε περιφερειακά ενεργειακά σημεία, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Di Maio (Κίνημα 5 Αστέρων): Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι εγώ και ο Salvini να μείνουμε εκτός κυβέρνησης

Την θέση ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini είναι έτοιμοι να μείνουν εκτός της κυβέρνησης και να κάνουν στην άκρη εφόσον αυτό χρειαστεί για να προχωρήσει η κυβερνητική συμμαχία διατύπωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι Di Maio και Salvini εμφανίζονται διατεθειμένοι να μη συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να «γεννηθεί» και να προχωρήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση.
Επιπλέον, και αναφερόμενος στα προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας που δημοσιεύθηκε και που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αίτημα διαγραφής χρέους ύψους 250 δις ευρώ ο Di Maio υποστήριξε πως ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το ιταλικό χρέος είναι μέσω των επενδύσεων και της επεκτατικής πολιτικής, βάζοντας έτσι τέλος σε όλη τη σεναριολογία σχετικά με τη διαγραφή του ιταλικού χρέους.

Salvini: Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί

Μήνυμα στις αγορές ότι δεν θα περάσει ο εκβιασμός τους, έστειλε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, με δήλωσή του μέσω των social media.
«Προσπαθούν να μας σταματήσουν με τον συνήθη εκβιασμό της ανόδου των spreads, την πτώση του χρηματιστηρίου και τις ευρωπαϊκές απειλές.
Αυτή τη φορά αλλάζουμε, περισσότερη δουλειά, λιγότεροι μετανάστες, περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη φορολογία», δήλωσε ο Salvini την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Ο Salvini έκανε λόγο για «παιχνίδι του spread που επιστρέφει» και για «κάποια σαλόνια των Βρυξελλών τα οποία ανησυχούν».
Την παρέμβαση Salvini προκάλεσε η αναταραχή που επικρατεί στις αγορές, μετά τη διαρροή του προσχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας, στην οποία γινόταν λόγος για διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ,  την οποία ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν τα δύο κόμματα.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Salvini τόνισε ότι θα ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι για το καλό της χώρας μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
«Δεν είμαι ο Μπάτμαν, δεν είμαι ο Σούπερμαν», ανέφερε ο επικεφαλής της Λέγκας.
«Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος που θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση για να κάνει πράξη αυτό που του ζητήθηκε», τόνισε.
Ο Salvini δήλωσε χαρούμενος γιατί σήμερα σημειώθηκαν βήματα προόδου, «παρά τα συνηθισμένα κόλπα εναντίον μας».
«Κατεβαίνουν οι βάρβαροι στη Ρώμη; Καλύτερα βάρβαροι παρά υποτακτικοί που πουλάνε την αξιοπρέπεια και το μέλλον των Ιταλών», δήλωσε ο Salvini.

Προαναγγέλλει απελάσεις μεταναστών

«Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», δήλωσε πριν από λίγο ο γραμματέας της Λέγκα.
Πρόσθεσε ότι «θα μπορούν να μπουν στην Ιταλία μόνον οι έντιμοι άνθρωποι που έχουν δουλειά, αλλά χιλιάδες απατεώνες θα πρέπει να φύγουν».
Ο επικεφαλής της Λέγκας υπογράμμισε επίσης ότι θα καταργήσει τα κονδύλια της κυβέρνησης Gentiloni για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
«Όσο μας επιτίθενται, αυξάνεται η βούλησή μου να φτιάξουμε αυτή την κυβέρνηση», τόνισε.
Και επανέλαβε ότι η οριστική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια «μπορεί να υπογραφεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

Salvini και Di Maio επεξεργάζονται να αναλάβουν την πρωθυπουργία εναλλάξ

Σε μια καθαρά πολιτική κυβέρνηση φέρονται να προσανατολίζονται εν τέλει ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio και ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, οι οποίοι μάλιστα φέρονται να μελετούν το σενάριο να αναλάβουν εναλλάξ οι δυο τους την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera, οι δύο κυβερνητικοί σύμμαχοι φέρονται να έχουν καταλήξει στο ότι η κυβέρνηση τους θα πρέπει να είναι πολιτική, κάτι που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εκλεγμένος από το Κοινοβούλιο.
Και αν το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα αναλάβει την πρωθυπουργία, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι Di Maio και Salvini προσανατολίζονται στην ιδέα που κυκλοφορεί ολοένα και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το να αναλάβουν εναλλάξ την πρωθυπουργία.
Και αυτό το σενάριο φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ιδιαίτερα αν κρίνει κανείς τη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
«Έχουμε συνεχή χτυπήματα από τους ευρωκράτες, οι οποίοι δεν έχουν εκλεχθεί από κανέναν» ανέφερε ο Luigi Di Maio, ο οποίος κατόπιν των χθεσινών συναντήσεων, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό σήμερα Τετάρτη 17/5 να κλείσει η προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης.
«Σε έξι ημέρες γράφουμε το πρόγραμμα 5 ετών.
Το νευραλγικό σημείο είναι η προγραμματική συμφωνία.
Μένουν ακόμα κάποια θέματα να διευκρινιστούν» ανέφερε ο Di Maio, με την ιταλική εφημερίδα πάντως να επισημαίνει πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να μην θέσουν θέμα για το ευρώ.
«Είμαστε στην τελική ευθεία, πιθανόν αύριο (σ.σ. σήμερα) να μπορέσουμε να κλείσουμε την κυβερνητική συμφωνία» τόνισε ο Salvini.

Πάνω από το 2% οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στη σκιά των προτάσεων περί διαγραφής χρέους

Πάνω από το 2% αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της πρότασης του κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά περί διαγραφής 250 δισ. ιταλικού χρέους που διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το spread διευρύνθηκε στις 137,35 μονάδες βάσης από 129 την Τρίτη.
Βέβαια, τα δύο κόμματα δήλωσαν ότι οι προτάσεις δεν αποτελούν οριστική πολιτική, ενώ ο Jordan Rochester της Nomura σχολίασε ότι η έλλειψη κίνησης στο ευρώ είναι "αντανακλαστική μιας αγοράς που βραχυπρόθεσμα ήδη έχει ενσωματώσει πιθανές αναταράξεις.



Υπό πίεση βρέθηκε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει «βουτιά» 2,32% και να κλείνει στις 23.734,22 μονάδες.
Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 2,5%, την Unicredit κατά 4,7%, την UBI Banca κατά 3,3% και τη Mediobanca κατά 4%.


Oxford Economics: Τα μέτρα Salvini - Di Maio θα κοστίσουν 100 δισ. - Άλμα του ελλείμματος στο 5,5%

Τα μέτρα που επεξεργάζονται η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτόξευση του δημοσίου ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2018 και θα επιβραδυνθεί στο 1% τη διετία 2019-2020.
Τα δύο κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει σε τρία βασικά οικονομικά μέτρα: τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οριζόντιο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% και την κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.
Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 100 δισ. ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% για το 2019.
Ειδικότερα, η Oxford Economics εκτιμά ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ, ο οριζόντιος φορολογικός συντελεστής 60 δισ. και η κατάργηση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό άλλα 15 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, Κομισιόν και αγορές είναι απίθανο να εκπλαγούν από τις προτάσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Μάλιστα  θεωρούν ότι τελικά οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν, με την Ιταλία να υποχωρεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης