Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαράντης: Εντυπωσιακά κέρδη, φτωχά έσοδα από τόκους και φτωχή πληροφόρηση για τα μεγάλα κέρδη από συγγενείς εταιρίες

Σαράντης: Εντυπωσιακά κέρδη, φτωχά έσοδα από τόκους  και φτωχή πληροφόρηση για τα μεγάλα κέρδη από συγγενείς εταιρίες
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία του ισολογισμού της εισηγμένης και οι νεοεμφανισθείσες απαιτήσεις από συγγενείς εταιρίες και μέλη ΔΣ και διευθυντικά στελέχη
Η εισηγμένη Σαράντης για μια ακόμα χρονιά το 2017 εντυπωσίασε δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά της καθώς σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 343 εκ ευρώ από 329 εκ ευρώ το 2016 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής αυξήθηκαν εντυπωσιακά στα 30,9 εκ ευρώ από 22,8 εκ ευρώ.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου έχουν αυξηθεί στα επίπεδα των 45 εκ ευρώ από 34,9 εκ ευρώ περίπου. Ωστόσο από τον πίνακα ταμειακών ροών της εταιρίας τα έσοδα από τόκους που εισπράχτηκαν εμφανίζονται φτωχά. Συγκεκριμένα το 2017 οι εισπραχθέντες τόκοι σε επίπεδο ομίλου ήταν 258 χιλιάδες από 427 χιλιάδες την προηγούμενη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των διαθεσίμων το 2017 διαμορφώνεται στα επίπεδα του 0,57% ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 1,22%.  Και είναι απορίας άξιον πως μια εταιρία με τόσο υψηλά διαθέσιμα εμφανίζει τόσο χαμηλή απόδοση .
Ταυτόχρονα η εταιρία εμφανίζει στον πίνακα γνωστοποιήσεων των συνδεδεμένων μερών (τα οποία δεν εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις) απαιτήσεις από συγγενείς εταιρίες 1,55 εκ ευρώ περίπου και απαιτήσεις από διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης 79 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συγγενείς εταιρίες είναι αυτές που όμιλος ελέγχει ποσοστό από 20% έως 50%. Άραγε δεν έπρεπε να εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις ποιες είναι αυτές οι εταιρίες και τι ποσοστό κατέχει ο ελληνικός όμιλος. Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι την ίδια στιγμή που εμφανίζονται από συγγενείς εταιρίες κέρδη μετά από φόρους 8,05 εκ ευρώ από 6,1 εκ ευρώ το 2016.
Η εταιρία στις οικονομικές της καταστάσεις πάντως αναφέρει ότι «Τα έσοδα από συγγενείς εταιρείες αφορούν έσοδα που προέρχονται από την εταιρεία Elca Cosmetics Ltd και των θυγατρικών της και της συγγενούς «Thrace-Σαράντης ΑΒΕΕ» έως την ημερομηνία πώλησης της» . Σημειώνεται ότι η Thrace-Σαράντης πωλήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης