Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε από τα υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 57,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε από τα υψηλά 12 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 57,1 μονάδες ο PMI
Η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος της Ευρωζώνης θεωρήθηκε αναμενόμενη από τους αναλυτές
Πτώση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/3) στοιχεία της Markit, υποχωρώντας από τα υψηλά 12 ετών στα οποία βρέθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 57,1 μονάδες, έναντι 58,8 μονάδων τον Ιανουάριο 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 57,5 μονάδες.
Παρά την πτώση, ο δείκτης PMI παρέμεινε σε καθεστώς επέκταση για έναν ακόμα μήνα, ενώ ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό τον μακροπρόθεσμό μέσο όρο των 53ων μονάδων.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι προσέκρουσε σε εμπόδιο τον Φεβρουάριο μετά από μία λαμπερή έναρξη του έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
«Είναι πολύ νωρίς για να αναλύσουμε σε βάθος την πτώση του PMI για τον Φεβρουάριο, ωστόσο μία κάποια υποχώρηση από τα υψηλά του Ιανουαρίου ήταν αναμενόμενη», πρόσθεσε ο οικονομολόγος της Markit.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών, ενώ επιβράδυνση σημειώθηκε και στο επιχειρηματικό κλίαμ της Γαλλίας, με τους δείκτες των δύο χωρών να έχουν βρεθεί σε πολυετή υψηλά επίπεδα κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, υποχώρηση σημειώθηκε και στην Ιταλία, με τον δείκτης να υποχωρεί από τα υψηλά δέκα ετών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τα αποτελέσματα των εκλογών της χώρα θα επηρεάσει αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα.
«Βλέποντας πέρα από μία πληθώρα αριθμός, το βασικό θέμα είναι ότι η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, ωστόσο η δυναμική υποχώρησε ελαφρώς τον Φεβρουάριο, μετά από μία ισχυρή έναρξη το νέο έτος», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης