Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 10 ημερών σκαρφάλωσε το δολάριο λόγω Fed - Στο +2% τα εβδομαδιαία κέρδη

Σε υψηλά 10 ημερών σκαρφάλωσε το δολάριο λόγω Fed - Στο +2% τα εβδομαδιαία κέρδη
Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται καθ' οδόν ώστε να καταγράψει τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη για το 2018
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ημερών σκαρφάλωσε σήμερα Πέμπτη (22/2) το αμερικανικό δολάριο, δεχόμενο ώθηση από τα πρακτικά της Fed, τα οποία κατέδειξαν την ανάγκη αύξηση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του νομίσματος έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, επέστρεψε στη ζώνη των 90 μονάδων, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά τριών ετών στα οποία βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή (16/2).
Πλέον, το δολάριο καταγράφει κέρδη άνω του +2% από την περασμένη Παρασκευή, ενώ πλέον βρίσκεται καθ' οδόν ώστε να σημειώσει τα πρώτα εβδομαδιαία του κέρδη για το 2018.
Ο θετικός τόνος που χαρακτήρισε την τελευταία συνεδρίαση της Fed εδρέωσε τις προσδοκίες ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά την επόμενη συνεδρίαση, καθώς και ότι θα προχωρήσει τουλάχιστον σε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2018.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις προβλέψεις στις οποίες προχώρησαν τον Δεκέμβριο 2017.
«Τα πρακτικά από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed πρόσφεραν μία μικρή ώθηση στο δολάριο, καθώς εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η δραστηριότητα και ο πληθωρισμός κινούνται στο σωστό μονοπάτι ώστε να αξιωθεί η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», σημειώνει ο αναλυτής της ING, Chris Turner.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο ίδιος, η Fed δεν έχει επηρεάσει σημαντικά το δολάριο κατά τα τελευταία τρίμηνα, καθώς η πολιτική της Ουάσινγκτον για το δολάριο και οι προβληματισμοί για τα ελλείμματα έχουν αποδυναμώσει το αμερικανικό νόμισμα, εκτιμώντας παράλληλα ότι «θα έρθει ακόμα μεγαλύτερη πτώση για το δολάριο».
Η παραδοσιακά θετική συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου έχει «σπάσει» φέτος, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι αυτές που αυξάνουν τις αποδόσεις.
Το ευρώ καταγράφει οριακή πτώση έναντι του δολαρίου, στο -0,04% και τα 1,2278 δολ. ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τη στερλίνα, η οποία υποχωρεί κατά -0,22% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,3888 δολ.
Παρά την πτώση του δολαρίου έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο -0,47% και τα 107,26 γεν, το αμερικανικό νόμισμα έχει ανακάμψει σημαντικά κατά τις τελευταίες μέρες έναντι του ιαπωνικού.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Hirofumi Suzuki, τα πρακτικά της Fed δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά το τρέχον έτος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της χώρας.
«Ωστόσο, έχω αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Fed», σχολίασε ο Suzuki, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ομιλία του επικερφαλής της τράπεζας, Jerome Powell, στις 28 Φεβρουαρίου 2018 θα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης