Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χοντραίνει η κόντρα Αθήνας - Βρυξελλών λόγω της καταδίκης Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) - Θερμό το φθινόπωρο για γ΄ αξιολόγηση

Χοντραίνει η κόντρα Αθήνας - Βρυξελλών λόγω της καταδίκης Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) - Θερμό το φθινόπωρο για γ΄ αξιολόγηση
Όπως όλα δείχνουν η ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης για το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ θα απασχολήσει το πρώτο Eurogroup του φθινόπωρου το οποίο θα συνέλθει στις 15 Σεπτεμβρίου 2017
Για θερμό φθινόπωρο έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται στην κυβέρνηση αφού η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  Ανδρέα Γεωργίου από το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων έχει εξοργίσει τους θεσμούς αφού θέτει υπό αμφισβήτηση την «συνταγή» λιτότητας των Μνημονίων.
Μετά από αυτήν εξέλιξη οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να χοντρύνουν το παιγνίδι με την Αθήνα να φέρουν το όλο θέμα (σ.σ. παράβαση καθήκοντος του Ανδρέα Γεωργίου με τα στατιστικά στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2009)στην ευρωζώνη.
Όπως όλα δείχνουν η ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης για το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ θα απασχολήσει το πρώτο Eurogroup του φθινόπωρου το οποίο θα συνέλθει στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
Και εκεί που η Ελλάδα δεν ήταν καν μέσα στην «ατζέντα» ξαφνικά μπορεί να γίνει πρώτο θέμα συζήτησης, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί και συγκεκριμένα οι χώρες - δορυφόροι του Βερολίνου να ανοίξουν θέμα ακαταδίωκτου για τα πρόσωπα που βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της Στατιστικής Αρχής.
Και μόνο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici έχουν πάρει κατάκαρδα την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ - τον οποίον θεωρούν προστατευόμενό τους - θα βάλει σε νέες περιπέτειες την ελληνική κυβέρνηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει  για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης...
Κατά πως φαίνεται οι δανειστές μάλλον θα έρθουν συντονισμένα και σε ενιαία γραμμή για να ψήσουν το ψάρι στα χείλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.        
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Pierre Moscovici δηλώνοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, να προστατεύονται με βάση το νόμο...
Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις».
Επανέλαβε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή και συνεπώς η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Και ανέφερε πως «η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο της επόμενης συνόδου της ευρωζώνης»
Η υπόθεση-Γεωργίου, λοιπόν, παίρνει πολιτική διάσταση και πολλά ΜΜΕ (ιδίως γερμανικά και αγγλοσαξωνικά) βρήκαν την ευκαιρία να επανέλθουν στο θέμα των “ελληνικών στατιστικών” στα τέλη της δεκαετίας 2000 για το δημόσιο έλλειμμα , ρίχνοντας άφθονο δηλητήριο.
Βρυξέλλες και Βερολίνο τροφοδοτούν την καμπάνια υπέρ του Α. Γεωργίου, εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των Αθηνών στον επικοινωνιακό τομέα. Και ακόμη δεν έχει αντιδράσει το ΔΝΤ, του οποίου ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν υπάλληλος...

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης