Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Πορεία διαμαρτυρίας από γυναίκες και συντρόφους αστυνομικών στο Παρίσι - Πάνω από 100 διαδήλωσαν

BBC: Πορεία διαμαρτυρίας από γυναίκες και συντρόφους αστυνομικών στο Παρίσι - Πάνω από 100 διαδήλωσαν
Στο τέλος της πορείας υπέρ των αστυνομικών οι γυναίκες άφησαν μαύρα μπαλόνια στη μνήμη εκείνων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος
Πάνω από 100 γυναίκες και σύντροφοι αστυνομικών διαδήλωσαν στο Παρίσι για τις επιθέσεις εναντίον τους και τον θάνατο ενός αξιωματικού στα Ηλύσια Πεδία, όπως μεταδίδει το BBC.
Η οργάνωση "Θυμωμένες Σύζυγοι Αστυνομικών" όπως αποκαλούνται έκανε πορεία μέσα στην πόλη δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Havier Jugele, ο οποίος δέχτηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι την περασμένη Πέμπτη 20/4 από τον κακοποιό Karim Cheufri.
Σε άλλη συγκέντρωση, η αστυνομία έριξε χημικά για να σταματήσει τη σύρραξη σε μία διαδήλωση συνδικάτου εργαζομένων στο ανατολικό Παρίσι εν όψει των αυριανών (23/4) προεδρικών εκλογών.
Σε έναν τρίτο περιστατικό συνελήφθη ένας άνδρας με μαχαίρι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βορρά στο Παρίσι, ενώ επιβάτες έφευγαν τρέχοντας όταν τον έπιαναν οι αστυνομικοί που δεν είπαν αν επρόκειτο για τρομοκράτη.
Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές αλληλοκατηγορούνται για πολιτική εκμετάλλευση του θανάτου του αστυνομικού στα Ηλύσια Πεδία.
Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι δύο αστυνομικοί, πριν πέσει νεκρός και ο δράστης.
Ο δολοφόνος είχε προειδοποιήσει ότι ήθελε να σκοτώσει αστυνομικό, αλλά δεν έχει κάποια σχέση με το ριζοσπαστικό ισλάμ, όπως αποφάνθηκε ο εισαγγελέας.
Ένα σημείωμα που υπερασπίζεται το Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε, πάντως, κοντά στη σορό του.
Στο τέλος της πορείας υπέρ των αστυνομικών οι γυναίκες άφησαν μαύρα μπαλόνια στη μνήμη εκείνων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και ροζ μπαλόνια για τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους.
Αρκετές γυναίκες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "μην αγγίξετε τον μπάτσο μου", μία παράφραση του γνωστού γαλλικού αντιρατσιστικού σλόγκαν.
Ένα άλλο πλακάτ έγραφε ότι "αρκετοί αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί και καεί" και αναφερόταν όχι μόνο στον θάνατο του Jugele, αλλά και σε τέσσερις αστυνομικούς που είχαν δεχτεί βόμβα μολότοφ μέσα στο αμάξι τους από ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών τον Οκτώβριο του 2016 σε μία φτωχογειτονιά του Παρισιού.
Οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς είχαν τραυματιστεί σοβαρά.
Αστυνομικοί έχουν επίσης τραυματιστεί σε πρόσφατες διαδηλώσεις, στις οποίες κατηγορήθηκαν για αστυνομική βαρβαρότητα.
Τον τελευταίο μήνα τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία ενός Κινέζου από αστυνομικούς.
Τον Φεβρουάριο του 2017 έγινε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, καθώς υπήρχε οργή για τον βιασμό ενός νεαρού μαύρου από Γάλλους αστυνομικούς.
Στις διαδηλώσεις για τον νέο νόμο για τα εργασιακά τραυματίστηκαν επίσης 29 αστυνομικοί μόνο στο Παρίσι.
Ο αστυνομικός Javier Jugele, που σκοτώθηκε στα Ηλύσια Πεδία ήταν 37 χρονών και γνωστός για τη δράση του για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Καταγόταν από την κοιλάδα του Λίγηρα και στην πρωτεύουσα υπηρετούσε από το 2014, ενώ είχε συμμετάσχει στη φύλαξη της περιοχής γύρω από το Bataclan μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.
Όταν το Bataclan άνοιξε ξανά έναν χρόνο μετά με συναυλία του Sting, o Jugele ήταν εκεί και είχε δηλώσει στο περιοδικό People ότι "είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε τις πολιτικές μας αξίες, αυτή η συναυλία είναι για να γιορτάσουμε τη ζωή και να πούμε όχι στους τρομοκράτες".
Ο Cheufri που είχε τέσσερις καταδίκες είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2017 και είχε γίνει και έρευνα στο σπίτι του, επειδή έλεγε ότι θα σκοτώσει αστυνομικούς.
Κυνηγετικά μαχαίρια, μάσκες και μία κάμερα Go Prο είχαν βρεθεί, αλλά δεν θεωρήθηκαν πειστικά στοιχεία για πιθανή διάπραξη φόνου.
Δεν φαίνεται επίσης να έχει κάποια διασύνδεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Είχε γεννηθεί την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977, ενώ το 2001 οδηγώντας ένα κλεμμένο αμάξι πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο άνδρες που τον κυνήγησαν.
Βγήκε από τη φυλακή το 2015 και ζούσε στα ανατολικά προάστια, ενώ ο δικηγόρος του τον περιέγραψε ως εύθραυστο ψυχολογικά και οι γείτονές του ανέφεραν ότι δεν είχε δείξει ποτέ κανένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία.
Τρία μέλη της οικογένειάς του συνελήφθησαν για να ανακριθούν.
Στη Γαλλία έχουν γίνει οκτώ ένοπλες επιθέσεις με θύματα από το 2015 μέχρι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης