Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2017, παρά τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο

Ευρωζώνη: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2017, παρά τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο
Οι αναλύτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0.4%
Οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ, μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία πού έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή 3/3, αντικατοπτρίζοντας την πτώση στη καταναλωτική ζήτηση, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Οι λιανικές πωλήσεις, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο 2017, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για αύξησης 0.4%.
Από έτος σε έτος, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιανουάριο του 2017, χαμηλότερα όμως από το 1,6% που προέβλεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η μηνιαία πτώση, που είναι η τρίτη στη σειρά, επηρεάστηκε και από την αναθεωρημένη προς τα κάτω εκτίμηση για τον Δεκέμβριο, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,5%, παρά τις χριστουγεννιάτικες αγορές.
Στην προηγούμενη εκτίμηση της, η Eurostat, είχε καταγράψει πτώση 0,3% για το Δεκέμβριο.
Τα στοιχεία, τα οποία υπόκεινται σε αναθεώρηση, μπορεί να υποδεικνύουν μια μειωμένη διάθεση για κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ, ενδεχομένως λόγω των υψηλότερων τιμών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ανάχωμα» στην «εύθραυστη» οικονομική ανάκαμψη της ζώνης.
Στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη 2/3, η Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός, έφτασε το Φεβρουάριο 2017 σε υψηλό 4 ετών, αγγίζοντας το 2,0% , από το 1,8% του Ιανουαρίου, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών της ενέργειας
Η πτώση στον τομέα της λιανικής πώλησης, σε μηνιαία ανάγνωση, οφείλεται ως επί το πλείστον στη πτώση κατά 0.2% στην αγορά των μη εδώδιμων προϊόντων, μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει τα είδη ένδυσης, ηλεκτρικά είδη, φαρμακευτικά προϊόντα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν επίσης κατά 0,1 τοις εκατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης