Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος: Η Ελλάδα θα πληρώνει για πολλά χρόνια τα capital controls - Στερείται business plan

Προβόπουλος: Η Ελλάδα θα πληρώνει για πολλά χρόνια τα capital controls - Στερείται business plan
Ο κ. Προβόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην αύξηση της φορολόγησης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην τρόικα
Την προειδοποίηση πως «η χώρα θα πληρώνει για πολλά χρόνια τα capital controls» διατύπωσε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόεδρος της Eurobank Bulgaria, καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει μια βασική αναπτυξιακή στρατηγική, «στερείται ενός business plan».
Μιλώντας σε εκδήλωση που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης του 17ου συνεδρίου της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, ο κ. Προβόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην αύξηση της φορολόγησης, πρακτική που ακολουθήθηκε μετά την εφαρμογή των μνημονίων, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην τρόικα, που αποδέχθηκε αυτή την πρακτική, με «αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε υφεσιακές καταστάσεις».
«Όταν η υπερχρέωση οδήγησε την Ελλάδα σε κατάρρευση, οι κυβερνήσεις πέρασαν στην εύκολη λύση της αύξησης των φόρων», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, «η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να είχε γίνει, κυρίως, (κατά τα 2/3), μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και κατά 1/3, μέσω των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι αύξησης της φορολογίας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στενότητα των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών και στον τομέα των ακινήτων στα επόμενα χρόνια, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, μία από τις αιτίες της κρίσης ήταν πως οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και κατά συνέπεια τα έσοδα δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ελλείμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης