Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κονδύλι 500 εκατ. για φιλολαϊκές εξαγγελίες ψάχνει η κυβέρνηση - Οι Βρετανοί μειώνουν τις δαπάνες της Ελλάδος

Κονδύλι 500 εκατ. για φιλολαϊκές εξαγγελίες ψάχνει η κυβέρνηση - Οι Βρετανοί μειώνουν τις δαπάνες της Ελλάδος
Tο οποιοδήποτε όφελος από την επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου θα καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2018, αφού η όλη εργασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017
Πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις συνολικές δαπάνες του κράτους και να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς (χρηματοδότηση δράσεων, άλλα φιλολαϊκά μέτρα) αναζητεί η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, προχώρησε στη σύσταση ειδικής συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει την επισκόπηση των δαπανών (spending review) στον δημόσιο τομέα.
Στην εν λόγω διαδικασία θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού που θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να εντοπίσουν δαπάνες έως και 10% του προϋπολογισμού τους, τις οποίες θα μπορούσαν να κόψουν.
Στη συνέχεια, από τις αρχές του 2017 έως και τον Ιούλιο θα πρέπει να γίνει το ίδιο από όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους.
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι το συνολικό όφελος από την επισκόπηση δαπανών θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις και κυρίως για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες και στην καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το οποιοδήποτε όφελος από την επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου θα καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2018, αφού η όλη εργασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017 και τα αποτελέσματά της δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
Γεγονός το οποίο δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2017, αλλά μπορεί να στηρίξει την καταβολή του το 2018.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Ενδεικτικό της δυσκολίας του είναι ότι η εφαρμογή του στην πρώτη φάση είναι πιλοτική και όχι καθολική.
Τα τρία υπουργεία που επιλέχτηκαν για να γίνει η αρχή, αντιπροσωπεύουν το 15% των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης και εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σ' αυτά, θα έχει διαμορφωθεί ένας «οδηγός» για τι πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα υπουργεία και φορείς.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από Βρετανούς εμπειρογνώμονες για να εκτελεστεί σωστά η εργασία της επισκόπησης των κρατικών δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Σεπτεμβρίου κλιμάκιο των Βρετανών τεχνοκρατών θα εκπαιδεύσουν τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που θα αναλάβουν ανά υπουργείο να εντοπίσουν τις «περιττές» δαπάνες.
Επίσης, τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα κληθούν να συμβάλουν με τις γνώσεις τους για το πώς οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να προσφέρουν τις ίδιας ποιότητας υπηρεσίες, αλλά με μικρότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016, 00:30

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης