Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Financial Times: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
Κομισιόν και ΕΚΤ ανησυχούν για τις κατηγορίες ότι ο Ανδρέας Γεωργίου υπερέβαλε για το έλλειμμα, προκειμένου να δικαιολογηθεί το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στην παραπομπή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, σε δίκη για υπονόμευση του «εθνικού συμφέροντος», αναφέρονται οι Financial Times με εκτενές ρεπορτάζ τους, σημειώνοντας ότι ο Γεωργίου κατηγορείται ότι υπερεκτίμησε επίτηδες το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφάνθηκε πως ο Ανδρέας Γεωργίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες που φέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια, παρά την ανησυχία ότι στην Ελλάδα η ριζοσπαστική αριστερά κυβέρνηση πολιτικοποιεί τους ανεξάρτητους φορείς.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει επίσης ανησυχία μεταξύ των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι δέχθηκαν ανεπιφύλακτα την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έναν οργανισμό που συστάθηκε στον απόηχο της πρώτης διεθνούς διάσωσης στην Ελλάδα.
«Η κατάσταση είναι σαφής.
Δεν είναι μια ευχάριστη υπόθεση.
Η Επιτροπή και η ΕΚΤ το παρακολουθούν όλο αυτό και αντέδρασαν πολύ αρνητικά για την υπόθεση», δήλωσε αξιωματούχος υψηλού επιπέδου της ευρωζώνης.
Η υπόθεση κατά του κ. Γεωργίου επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι το αναφερόμενο υψηλό έλλειμμα για το 2009 βοήθησε τους πιστωτές της χώρας να δικαιολογήσουν τους σκληρούς όρους διάσωσης.
Ένας υπουργός της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι δικαστικές διαδικασίες θα διερευνήσουν κατά πόσον είχαν παραχθεί δεδομένα για την υποστήριξη «εκ των προτέρων προγραμματισμένων πολιτικών αποφάσεων».
Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σφάλμα εκ μέρους του, είχε στρατολογηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2010 για να δημιουργήσει έναν εθνικό στατιστικό οργανισμό κατά τους μήνες αφότου η Ελλάδα διασώθηκε, έπειτα από την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2009.
Η νέα κυβέρνηση ανέφερε ότι το έλλειμμα το συγκεκριμένο έτος θα ήταν υπερτριπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Αυτό οδήγησε στην αντικατάσταση της παλαιάς στατιστικής υπηρεσίας από την ΕΛΣΤΑΤ, ως προϋπόθεση του πακέτου βοήθειας.
Η ΕΛΣΤΑΤ αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος του ελλείμματος του 2009 από ένα εκτιμώμενο 12,8% του ΑΕΠ σε 15,8%, ποσοστό το οποίο οδήγησε στην επιβολή πολυετών δραστικών περικοπών και σε μια σειρά διασώσεων.
Δεν υπήρξε σχόλιο για την υπόθεση από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε την εξουσία το 2009, δήλωσε ότι η υπόθεση δείχνει ότι διώκονται οι άνθρωποι που αποκάλυψαν το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και όχι οι υπεύθυνοι για την υπόθεση.
Ενώ ο κ. Γεωργίου ανέκαθεν δήλωνε ότι η απόφαση να αναζητήσει εξωτερική βοήθεια ήρθε πολύ πριν ο ίδιος αναλάβει τη θέση, οι κατηγορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που ο ίδιος και δύο άλλοι υπάλληλοι παρήγαγαν χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν ένα πρόγραμμα δανεισμού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με σκληρά μέτρα λιτότητας και παρεμβατική εποπτεία.
Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που προέβλεπε ότι θα πρέπει να δικαστεί μόνο για την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς να μην παραιτηθεί από τη θέση στο ΔΝΤ που κατείχε για 21 χρόνια πριν αναλάβει την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Νίκος Παππάς, υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι η υπόθεση «ανοίγει μια πληγή» που θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος.
«Πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να έχουν προ-προγραμματισμένες πολιτικές αποφάσεις, για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο μνημόνιο;».
«Θα υπάρξει μια μάχη για να εξηγήσει και να παρουσιάσει την ιστορία του τι ακριβώς συνέβη και τι και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν στην πορεία της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που κάθε πολιτική δύναμη θέλει να οδηγήσει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Παππάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης