Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη «σέντρα» και όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι προβλέπει το «μίνι» φορολογικό

Στη «σέντρα» και όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι προβλέπει το «μίνι» φορολογικό
Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά προβλέπεται πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου
Στην δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων ενώ χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους.
Από την κατάργηση αυτής της έκπτωσης το δημόσιο εξοικονομεί 1,5 εκατ. ευρώ.
Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπουν οι φορολογικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, οι φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν :

*Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων).

Συγκεκριμένα ο «τιμοκατάλογος» της εφορίας με τις εκπτώσεις προβλέπει, ανάλογα με την παράβαση:

- Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.

- Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου.
Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

- Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

- Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

- Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

-Για όλες τις άλλες παραβάσεις, έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.

*Χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, ενώ την χάνουν 100% όσοι έχουν 600 ευρώ.
Από την νέα ρύθμιση το Δημόσιο εξοικονομεί 1,5 εκατ. ευρώ.

*Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000-100.000 ευρώ για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο.
Τα πρόστιμα αυξάνονται σε 200.000 ευρώ ανά παράβαση, εφόσον «σπάνε» το απόρρητο οι υπάλληλοι ανάδοχων εταιριών που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου.

*Στη δημοσιότητα θα βγαίνουν τα ονόματα οφειλετών που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά ταμεία, όπως ισχύει δηλαδή και για την εφορία

* Έρχονται αλλαγές στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό.
Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας, προκειμένου για τον υπολογισμό των τελών, θα λαμβάνεται η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα σε χώρα της ΕΕ και όχι μόνον στην Ελλάδα.

*Αλλάζει από 1-1-2017 το καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται όριο εσόδων 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις 5.000 ευρω, σαν κριτήριο για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς αγρότες.
Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντας τους από λαϊκές αγορές ή δικό τους κατάστημα.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης