Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ο Τσίπρας αποφασίζει στην βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ο Τσίπρας αποφασίζει στην βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων
«Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων», τονίζει ο πρόεδρος της  Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Free Sunday”.
Μάλιστα, αναφέρει, ότι «η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας αδιέξοδο στην οικονομία λόγω της πολιτικής της, θέλησε να αλλάξει την συζήτηση από τα κρίσιμα προβλήματα, με τον εκλογικό νόμο, η αλλαγή του οποίου βέβαια είναι απαραίτητη.
Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει άμεσα αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Για 17 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έπραξε».
Κατά τον ίδιο, «σήμερα, αφού συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει γρήγορα την χώρα σε εκλογές «γιατί γνωρίζει ότι θα χάσει, κάτι που φαίνεται και από την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο».
Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία λόγω της τάχιστης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σε ερώτηση σχετικά με το υπό ποιες προϋποθέσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε με την ψήφο της έναν νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο.
Για αυτό εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη».
Κατά τον ίδιο, «είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί».
Για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο ίδιος σημειώνει ότι «η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με φυγή προς τα εμπρός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρξει με προοπτική».
Υπογραμμίζει δε, πως «η πρόκληση είναι για άμεσες δράσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη Ευρώπη, σε οικονομική και όχι μόνο νομισματική ένωση, σε μία δημοκρατική Ευρώπη που ξεκάθαρα θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση. Αυτό είναι το στοίχημα».
Ακόμη, τονίζει ότι απαιτείται ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει βεβιασμένες ενέργειες».
Εκφράζει τη διαφωνία του με τιμωρητικές ενέργειες, ενώ επισημαίνει ότι «για να επουλωθούν οι πληγές στην Ε.Ε. απαιτείται όραμα, σχέδιο και μία νέα ευρωπαϊκή και όχι εθνοκεντρική αντίληψη».
Κληθείς να απαντήσει εάν τα δημοψηφίσματα είναι ή δεν είναι καλός τρόπος για να λαμβάνονται αποφάσεις για τόσο μεγάλα ζητήματα, σημειώνει ότι «τα δημοψηφίσματα αποτελούν άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών αλλά χρειάζεται προσοχή στην χρήση τους».
Όπως είπε, «αν για παράδειγμα είχε γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. μάλλον δεν θα είχε ενταχθεί ποτέ.
Μετά την ένταξή της, η πλειοψηφία ήταν σύμφωνη».
Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι απλά ζητήματα, απαιτούν γνώση και υπάρχουν θέματα στα οποία οι πολιτικές ηγεσίες που δημοκρατικά εκλέγονται από τον λαό οφείλουν να ανοίγουν δρόμους και κρίνονται για τις επιλογές τους όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μέσο και μακροπρόθεσμα.
«Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν μπορεί να αγνοείται η γνώμη των λαών της Ευρώπης, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποκομμένη από την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση περί της δημιουργίας νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, προσθέτοντας πως η επιτροπή διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και άλλες δυνάμεις σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει στα κόμματα ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσεων.
Στην συνέχεια, όπως μεταξύ άλλων είπε, «πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με τη δομή του φορέα αυτού, ο κ. Θεοχαρόπουλος  υπογράμμισε πως «η πρότασή μου είναι ένας σύγχρονος ενιαίος προοδευτικός, σοσιαλδημοκρατικός φορέας.
Για τον σκοπό αυτό έχω προτείνει Συνέδριο συγκρότησης του φορέα και εκλογή επικεφαλής από την βάση εντός εξαμήνου.
Διαφωνώ με όσους θέλουν ο φορέας να είναι ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου.
Διαφωνώ με τις άγονες συγκρούσεις και τις λογικές του τύπου «πάμε να αναμετρηθούμε».
Διαφωνώ με όσους θεωρητικά λένε ότι δεν θέλουν συνασπισμούς κομμάτων αλλά πρακτικά προτείνουν διαδικασίες που καταλήγουν σε ξεχωριστή λειτουργία των κομμάτων του σχήματος εντός της Βουλής».
Κατά τον ίδιο, «το κρίσιμο είναι η συγκρότηση του ενιαίου φορέα με σύγχρονες πολιτικές προτάσεις και όχι οι προσωπικές ατζέντες.
Για αυτό δήλωσα ότι θα συμμετέχω στην διαδικασία εκλογής επικεφαλής από την βάση, στον βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς.
Όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα πρέπει να γίνουμε μέλη μίας ισχυρής ενιαίας προοδευτικής παράταξης».
Σχετικά με το ρόλο της Κεντροαριστεράς στην παρούσα συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «σήμερα στο όνομα της ριζοσπαστικότητας επιχειρούν αρκετοί να αμφισβητήσουν τον αριστερό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Αν όμως το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος τότε δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό θέλουμε και στη χώρα μας να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός, σοσιαλδημοκρατικός χώρος ως η σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης».
Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «πρέπει να συγκρουστεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που εμπόδισαν να χτιστεί ένα αξιόπιστο κράτος δικαίου, το οποίο θα υπηρετούσε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών». «Αυτό το κράτος αποτελεί τη δική μας σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση σε συνδυασμό με ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο με την ιδιωτική οικονομία στο προσκήνιο», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης