Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καταφθάνει την 1η Ιουνίου το πρώτο «τσεκ» από το νέο φορο - λογαριασμό - Νέο κύμα τον Ιούλιο

Καταφθάνει την 1η Ιουνίου το πρώτο «τσεκ» από το νέο φορο - λογαριασμό - Νέο κύμα τον Ιούλιο
Το συνολικό κόστος για τους φορολογουμένους θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ - Η εφορία θα χτυπήσει άλλες δύο φορές, Σεπτέμβριο με ΕΝΦΙΑ και Ιανουάριο του 2017 με την επιβολή ειδικού τέλους στις εισαγωγές καφέ
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για το πρώτο «χτύπημα» από τους έμμεσους φόρους το οποίο θα δεχτούν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Πρόκειται για τις αυξήσεις που έρχονται από 1ης Ιουνίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ενώ από 1ης Ιουλίου θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα ανατιμήσεων με αιχμή τον ΦΠΑ και θα πλήξει μία τεράστια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.
Η εφορία θα χτυπήσει άλλες δύο φορές, τον Σεπτέμβριο με τον ΕΝΦΙΑ και τον Ιανουάριο του 2017 με την επιβολή ειδικού τέλους στις εισαγωγές καφέ.
Ο νέος φορο–«λογαριασμός» που θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:
1. Καύσιμα. Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει στο 1,5 ευρώ.
Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί περίπου στα 3 με 4 λεπτά το λίτρο με τη μέση λιανική τιμή να διατηρείται στα επίπεδα του 1,08 ευρώ ανά λίτρο. Αυξήσεις έρχονται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο.
2. Μπύρα - αλκοολούχα ποτά. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
3. Τσιγάρα. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται επίσης ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδιάζεται να επιβληθεί φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
4. Αυτοκίνητα. Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή των νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων.
Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
5. ΦΠΑ. Το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων θα έρθει στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σήμερα στο 24% αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ που γίνεται μέσα σε διάστημα έξι ετών.
Με τους εκπροσώπους της αγοράς να δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια η αύξηση αυτή να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα περάσει προς τους καταναλωτές.
Έτσι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Μεταξύ των αγαθών και υπηρεσιών που θα αυξηθούν είναι:
* Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
* Αναψυκτικά – χυμοί.
* Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
* Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
* Είδη ένδυσης και υπόδησης.
* Νεόδμητα ακίνητα.
* Καύσιμα.
* Οινοπνευματώδη ποτά.
* Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
* Συνδρομητική τηλεόραση.
* Αυτοκίνητα.
* Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
* Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
* Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
* Άνθη – φυτά.
* Αποχέτευση.
6. Συνδρομητική τηλεόραση. Από την 1η Ιουλίου 2016 αναμένεται αύξηση 10%.
7. Καφές. Σχεδιάζεται η επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές καφέ (Ιανουάριος 2017).
8. Ξενοδοχεία. Από τον Ιανουάριο του 2018 θα επιβληθεί Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στις διαπραγματεύσεις, το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος του συγκεκριμένου μέτρου αλλά οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ.
9. Ακίνητα. Στο πακέτο των μέτρων.
Τον Σεπτέμβριο, θα γίνει «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ με στόχο την αύξηση των εσόδων και την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.
Σχεδιάζεται η μείωση του αφορολογήτου που υπάρχει σήμερα για τον συμπληρωματικό φόρο και η αύξηση των συντελεστών.

Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:50, Παρασκευή 13 Μαΐου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης