Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Ελλάδα απέσυρε την πρέσβειρά της από την Αυστρία - Βαθαίνει το ρήγμα στην Ε.Ε.

Financial Times: Η Ελλάδα απέσυρε την πρέσβειρά της από την Αυστρία - Βαθαίνει το ρήγμα στην Ε.Ε.
Η κίνηση της Βιέννης έχει προκαλέσει οργή σε πολλές χώρες-μέλη και ειδικά στη Γερμανία, που κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση των αρχών στις οποίες συμφώνησε ο αυστριακός καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής
Στην κίνηση της Αθήνας να αποσύρει την πρέσβειρά της από την Αυστρία και τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού που προκαλεί κρίση στην ίδια την Ε.Ε. αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.
Ειδικότερα, οι FT σημειώνουν ότι η Αθήνα απέσυρε την πρέσβειρά της από την ΑΥστρία την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, σε μία ένδειξη κορύφωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με την αποτυχημένη πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μία μάχη η οποία όλο και πιο πολύ ενέχει τον κίνδυνο να καταστρέψει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην Ένωση.
Το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστρίας ότι προχωρά στη λήψη μονομερών μέτρων, εκτός των κανόνων της Ε.Ε. και της πρόσφατης συμφωνίας, θέτοντας πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο, όπως σημειώνει ο Peter Spiegel από τις Βρυξέλλες.
Η κίνηση της Βιέννης έχει προκαλέσει οργή σε πολλές χώρες-μέλη και ειδικά στη Γερμανία, που πιστεύει ότι πρόκειται για μία ευθεία παραβίαση των αρχών στις οποίες συμφώνησε ο αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Παρότι η Βιέννη έχει θέσει πλαφόν μόλις 80 χορηγήσεων ασύλου την ημέρα, επιτρέπει ελεύθερα σε 3.200 πρόσφυγες την ημέρα να περνούν από τη χώρα και να κατευθυνθούν στη Γερμανία.
«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με σκέψεις, συμπεριφορές και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα», σημείωσε ο έλληνας υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του.
«Ούτε μπορεί οι αποφάσεις των επικεφαλής των κρατών να υποκαθίστανται από τις οδηγίες αστυνομικών διευθυντών», σημειώνει ο ίδιος.
Παρά την οργή στην Αθήνα και το Βερολίνο, η Βιέννη έχει φτιάξει μία ομάδα χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά και χωρών εκτός Ε.Ε., στον αποκαλούμενο «δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων», οι περισσότερες εκ των οποίων συναντήθηκαν στη Βιέννη την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου για να συμφωνήσουν για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα επ' αόριστον.
Ούτε η Γερμανία ούτε η Ελλάδα προσκλήθηκαν στη συνάντηση της Βιέννης.
«Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να πέσει μόνο σε μία χώρα», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.
«Η κοινή λογική επιτάσσει ότι ο αποτελεσματικός χειρισμός αυτού του περίπλοκου προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των βαρών.
Η Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης