Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Απρίλιο η υποβολή των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους - Πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 4 δόσεις

Τον Απρίλιο η υποβολή των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους - Πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 4 δόσεις
Σενάριο για πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 4 δόσεις – Χάος με τις αποδείξεις
Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξουν οι πύλες στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6 εκατ. φορολογούμενους, ενώ μελετάται σενάριο ο φόρος εισοδήματος του 2016 να πληρωθεί ακόμη και σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σε πρώτη φάση να υποβάλουν δηλώσεις μόνο τα νομικά πρόσωπα και να ακολουθήσουν τα φυσικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός απρόσμενου μπλακ-άουτ στο σύστημα.
Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ηλεκτρονική «καρδιά» του Taxis, λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεών τους, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής του Ε1 και των υπόλοιπων εντύπων (Ε2, Ε3), εφόσον είναι υπόχρεοι, μέσα στον Απρίλιο.
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουν επιλυθεί διάφορα εκκρεμή ζητήματα, με πρώτο και καλύτερο αυτό των φετινών αποδείξεων δαπανών, με το τοπίο στο θέμα αυτό να παραμένει εξαιρετικά «θολό».
Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, από τα τέλη του 2015 έχει προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για συλλογή αποδείξεων μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ωστόσο η σχετική διάταξη δεν έχει πάρει ακόμη τον δρόμο προς τη Βουλή.
Για το θέμα των αποδείξεων χθες ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι για «τις αποδείξεις του 2016, σε όσες περιπτώσεις έχουμε αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις».
Είπε επίσης ότι θα κατατεθεί διάταξη για το θέμα του αφορολόγητου που θα συνδέεται με αποδείξεις, χωρίς να χρειάζεται να τις διακρατεί ο φορολογούμενος, δεδομένου ότι τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τις τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν με την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω διαδικτύου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για το αφορολόγητο, συνέστησε υπομονή μέχρι να έρθει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Κατά πώς φαίνεται, αυτή θα αργήσει, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη νέα κλίμακα και το αφορολόγητο ποσό, θέματα που συνδέονται άμεσα με τις αποδείξεις.
Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στη νέα κλίμακα, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση στους θεσμούς και πάνω σε αυτή γίνονται προσαρμογές, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελούσε τη βάση και μόνο προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Πάντως και παρά τις επισημάνσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016, όπως δεν είχαν και για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.
Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό με τους περιστασιακά απασχολούμενους και τους ανέργους προκειμένου να μη φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.
Οι εν λόγω υπόχρεοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
Επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των βασικών εντύπων της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2 και Ε3), καθώς και διάταξη στη Βουλή με την οποία θα καθορίζεται ο χρόνος πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να πληρωθεί ο φόρος σε τρεις ή και τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης