Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Υπό κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας – Νέες, βαθιές περικοπές στο μέλλον

Handelsblatt: Υπό κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας – Νέες, βαθιές περικοπές στο μέλλον
Οι νέες μειώσεις θα γίνουν λόγω της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα
Στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επισημαίνοντας ότι καταρρέει και ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι οι τελευταίες, αλλά θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια νέες, πιο βαθιές, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η δημογραφική γήρανση θα δημιουργήσει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτό θα είναι μόνον η αρχή.
Σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να εγκρίνει το ελληνικό κοινοβούλιο για το ασφαλιστικό, θα έχει «θύματα» τους συνταξιούχους της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ήδη φέτος, σημειώνει, τα ταμεία συνταξιοδότησης χρειάζονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2016 το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να περιορίσει το έλλειμμα στο 1,6 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι μόνον η αρχή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει και ότι τις επόμενες δεκαετίες θα υπάρξουν περαιτέρω, βαθιές περικοπές.
«Πρέπει να αναμένουμε σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, κυρίως ύστερα από 10 ή 20 χρόνια», σημειώνει και προσθέτει ότι ο λόγος είναι η ολοένα και ταχύτερη προοδευτική γήρανση του πληθυσμού.
Καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχει τέτοια δυσμενή διάρθρωση της ηλικίας όπως η Ελλάδα, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με την οργάνωση HelpAge, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας θα είναι άνω των 60 ετών το 2030, ενώ το 2050 το ποσοστό των κατοίκων με ηλικία άνω των 60 ετών θα είναι πάνω από το 41% του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης