Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πόλεμος στην Κρήτη με αφορμή τα αιολικά των Τέρνα - Κοπελούζου - Αντιδράσεις για την τοποθέτηση 647 ανεμογεννητριών

Πόλεμος στην Κρήτη με αφορμή τα αιολικά των Τέρνα - Κοπελούζου - Αντιδράσεις για την τοποθέτηση 647 ανεμογεννητριών
H Περιφέρεια Κρήτης έχει και στο παρελθόν εκφράσει επιφυλάξεις για το μέγεθος των έργων
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Κρήτης το ἐργο - μαμούθ στον τομέα της αιολικής ενέργειας που προωθούν οι εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ (του Ομίλου Κοπελούζου).
Το project που έχει ξεσηκώσει τους δήμους αλλά και τους τοπικούς φορείς στην Κρήτη αφορά στη δημιουργία δύο τεράστιων έργων παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 2000 Μεγαβάτ.
Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία 25 αιολικών πάρκων με 285 ανεμογεννήτριες και το δεύτερο περιλαμβάνει 31 αιολικά πάρκα με 361 ανεμογεννήτριες.
Περιφέρεια, δήμαρχοι, παράγοντες ετοιμάζουν αντιδράσεις και πιθανώς νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, εκτός από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες (θα εγκατασταθούν συνολικά 647), σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση προβλέπεται και από τα λεγόμενα συνοδά έργα των δύο επενδύσεων, που περιλαμβάνουν τα δίκτυα διασύνδεσης των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων μεταξύ τους με υπόγεια καλώδια, αλλά και πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης, υποσταθμούς και σταθμούς μετατροπής ενέργειας, όπως και τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πάνω στα βουνά για την εγκατάσταση και συντήρηση των ανεμογεννητριών.
Να σημειωθεί πάντως ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για έκφραση γνώμης, που έχει ξεκινήσει στην Περιφέρεια, για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) των δύο αυτών μεγάλων έργων που αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη, των δύο εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε και ΕΛΙΚΑ Α.Ε.
Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαβιβαστεί προς την Περιφέρεια ικανός αριθμός γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων τοπικών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαβούλευση, κρίνεται αναγκαία η παράταση ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος για την επεξεργασία του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει και στο παρελθόν εκφράσει επιφυλάξεις για το μέγεθος των έργων, ενώ τις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ έχει αμφισβητήσει ανοιχτά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάλιστα σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014 αναφέρει πως για την έγκριση των συγκεκριμένων αδειών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι περιοχές προστασίας Natura 2000 και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάνοντας μάλιστα και ειδική αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στην Κρήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης