Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φθινοπωρινός εκλογικός πυρετός – Ελλάδα, Καταλονία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ισπανία προσέρχονται στις κάλπες

Φθινοπωρινός εκλογικός πυρετός – Ελλάδα, Καταλονία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ισπανία προσέρχονται στις κάλπες
Οι ανησυχίες για το πρόγραμμα διάσωσης, η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον του ευρώ σηματοδοτούν το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με την κάλπη, στις 20 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα
Στις πέντε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο των 100 ημερών, αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας «20 Minutos».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σε λιγότερο από 100 ημέρες υπάρχουν πέντε μεγάλα ραντεβού με τις κάλπες αυτό το φθινόπωρο, το πιο έντονο από εκλογικής απόψεως.
Πρώτες ξεκινούν τον εκλογικό… χορό η Ελλάδα και η Καταλονία (20 και 27 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα), ακολουθούμενες έπειτα από την Πορτογαλία (Οκτώβριος), την Τουρκία (Νοέμβριος) και εν τέλει την Ισπανία (Δεκέμβριος).
Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι μόλις οκτώ μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα προχωρά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015, χωρίς να έχει καταστεί μέχρι τώρα σαφές και βάσει των δημοσκοπήσεων ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
Η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιοπιστία του Τσίπρα και το μέλλον του ευρώ, επισημαίνεται, είναι ορισμένα από τα θέματα κλειδιά αυτής της ζωτικής εκλογικής αναμέτρησης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνεται, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο έχει προσφέρει μια προσωρινή απάντηση και όχι μια μόνιμη λύση σχετικά με τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει η ελληνική κρίση για το μέλλον της χώρας και του ευρώ.
Η συνήθης επιβράδυνση που συνοδεύει τις εκλογές αυξάνει την πιθανότητα νέων καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης, αν και οι εταίροι έχουν την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να τις εφαρμόσει, δεδομένου ότι η νέα δόση των 3 δισ. ευρώ εξαρτάται από αυτό.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν μέτρα για την ελάφρυνση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, που τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 200% το 2016.
Μια ακόμη ερώτηση στην οποία δεν έχει καταφέρει να απαντήσει το πρόγραμμα διάσωσης, είναι ποιο θα είναι το μέλλον του ευρώ, τώρα που το… ταμπού της εξόδου ενός εκ των μελών της ζώνης του ευρώ έχει σπάσει.
Είναι η πρώτη φορά που η ιδέα έχει εμφανιστεί με τρόπο επίσημο και ρητό στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών, κάτι που πιθανόν να αποδυναμώσει την ισχύ του ευρώ.
Τέλος, σημειώνεται το δίλημμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τι θα πράξει στις εκλογές, ήτοι: να εμπιστευθεί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξει τη Λαϊκή Ενότητα ή να συνεχίσει να πιστεύει στο προηγούμενο σύστημα;

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης